Denník N

Platby kartami na webe nemusia od septembra fungovať, panikáriť však netreba

Platenie kartou v e-shopoch môže 14. septembra skolabovať. Aj keď sa banky či kartové firmy pripravovali na silné overovanie pri platení kartou, ktoré treba kvôli smernici o platobných službách, pred mesiacom dostali od regulátora stopku. Riešenia, ktoré mali vyhovovať novým pravidlám, im škrtol.

  • Prečo má 14. septembra začať platiť silné overovanie klienta aj pri nákupe na webe
  • Prečo banky nebudú spĺňať nové vysvetlenia pravidiel od európskeho regulátora pri platbách na webe
  • Ako to ovplyvní e-shopy a ich zákazníkov 
  • Prečo (zatiaľ) netreba robiť paniku

Európsky orgán pre bankovníctvo (EBA) koncom júna vydal správu, v ktorej spresnil, čo pri overovaní klienta na webe platí a neplatí na to, aby to bolo v súlade so smernicou, ktorej dedlajn je 14. septembra. Zaskočila bankárov v celej Únii, lebo pravidlá si vysvetľovali v niektorých prípadoch úplne inak.

Ak EBA nerozhodne o tom, že posunie termín, v ktorom sa majú banky prispôsobiť smernici pri platbách kartou na webe, môže sa stať, že platby v online obchodoch jednoducho neprejdú. Zatiaľ však netreba prepadať panike. Je vysoko pravdepodobné, že k posunu termínu príde.

O čo ide

Platobná smernica známa ako PSD2 (payment service directive) sa pripravovala už roky a môže spôsobiť v bankovníctve revolúciu. Pretože prináša takzvané otvorené bankovníctvo. Banky sa musia otvoriť tretím stranám. Ak klient bude chcieť, môže do svojich financií zapojiť aj nebankové strany, ktoré môžu ponúkať užitočné riešenia. Tie sa budú môcť akoby „napichnúť“ na banku. Lenže to všetko má prebehnúť pri zachovaní potrebnej bezpečnosti. Tieto tretie strany, väčšinou rôzne technologické firmy prezývané fintechy, musia spĺňať hromadu kritérií a mať potrebné povolenia.

Súčasťou tejto smernice je aj silné overovanie klienta, takzvané SCA (strong customer authentication). Hovorí o tom, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie