Denník N

Konkurzné novinky: EXIsport bol na bankrot zrelý už dávno

Foto - Centro Nitra
Foto – Centro Nitra

Súd v júli poslal do konkurzu eseročku Tomirex. Ide o spoločnosť, ktorá ešte do marca niesla meno EXIsport a bola najväčším prevádzkovateľom siete predajní so športovými potrebami na Slovensku. Samotnú sieť však majitelia na jar postúpili spoločnosti PPG Group.

Autor je hlavný analytik Finstat.sk

EXIsport požiadala koncom roka 2012 o reštrukturalizáciu. Súd jej vyhovel, a tak obchodným partnerom mohla uhradiť iba zlomok pohľadávok. Zostalo jej posplácať iba zabezpečené bankové úvery. Za rok 2013 vykázala masívny účtovný profit. Oživila manažment, získala poľského finančného investora. A chvíľu budila zdanie, že sa stavia na nohy.

Od reštrukturalizácie sa jej však tržby i obchodná marža prepadli postupne o polovicu. Pridaná hodnota dokonca skoro o dve tretiny. Náklady na vstupy pritom klesali oveľa pomalšie. A výdavky na mzdy a odvody dokonca rástli. Zo strát sa sieti nepodarilo vymaniť vôbec. Za uplynulých päť rokov prerobila dovedna 16 miliónov eur.

Na konci minulého roka sa tak opäť ocitla v úpadku, keď prečerpala všetky vlastné zdroje. Aj tie pritom v roku 2013 nafúkol jednorazový účtovný odpis záväzkov, ktoré nemusela v rámci reštrukturalizácie uhradiť veriteľom. Skóringový model Index 05, ktorý ekonómovia vyvinuli v česko-slovenských podmienkach, už od roku 2011 indikoval, že EXIsport je viac ako zrelý na bankrot.

Poľský partner si svoje pohľadávky zabezpečil záložnými právami. Začiatkom roka 2019 si záložné práva k hnuteľnému majetku zriadila aj firma ATRIA co, s. r. o., ktorá sieti prenajímala nehnuteľnosti a ktorú do roku 2011 vlastnili bývalí spoločníci EXIsportu. A vzápätí si záložné práva na zabezpečenie daňového nedoplatku, ktorý v súčasnosti prevyšuje 600-tisíc eur, zaistil aj Daňový úrad Košice.

Na jar majitelia sieť postúpili spoločnosti PPG Group, ktorú ovláda český podnikateľ Petr Cmíral. S reklamáciami zákazníkov a záväzkami k veriteľom sa však musí vyrovnať pôvodná spoločnosť, premenovaná na Tomirex, s. r. o.

V júli ju súd na návrh jedného z veriteľov poslal do konkurzu.

Okrem záväzkov z obchodného styku a daňového nedoplatku však verejným poistným fondom dlhuje viac ako jeden milión eur. Najviac Sociálnej poisťovni, ktorej bude pravdepodobne prázdna schránka ťažko vracať vyše 870-tisíc eur.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie