Denník N

Prečo pekári prestávajú piecť cez víkend a v noci a čo s tým chce urobiť Fico

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Doteraz zavedené príplatky spôsobili, že mnohé malé pekárne buď skončili, alebo prestali piecť v noci, cez víkend a sviatky. Nové návrhy Smeru na zvýšenie minimálnej mzdy, a s ňou aj príplatkov, teraz výrazne postihnú už aj priemyselné pekárne.

Politici sa pretekajú v návrhoch na zvýšenie minimálnej mzdy, ale vôbec sa pritom nezaoberajú dôležitými súvislosťami. Z minimálnej mzdy sa totiž vypočítavajú aj príplatky za prácu v noci, cez víkend a sviatky (v prípade sviatkov presnejšie z priemernej mzdy za posledný štvrťrok). A práve tie v kombinácii s neustálym rastom minimálnej mzdy už doteraz narobili veľké problémy firmám vo viacerých sektoroch, kde je práca vo voľné dni a v noci nevyhnutná.

Zopakujme základné fakty:

  • minimálna mzda stúpla za ostatné štyri roky o 37 %
  • ešte väčším problémom je radikálny nárast príplatkov za prácu v noci a cez víkend, keďže tie sú naviazané na minimálnu mzdu
  • dnes je najnižšia mzda 520 eur
  • od januára sa má najnižšia mzda zvýšiť najmenej na 580 eur, čo je návrh ministerstva práce
  • v hre je však aj radikálnejší návrh Roberta Fica, aby minimálka bola 607 eur a odvíjala sa od rastu priemernej mzdy
  • žiadna krajina OECD sa ani nepribližuje k 60 % priemernej mzdy podľa Ficovho návrhu
  • iba Francúzsko a Slovinsko sa dostali nedávno na 50 %

Chudáci pekári

Dosah nepremysleného zvyšovania mzdových nákladov politikmi možno najlepšie ilustrovať na príklade pekárov. Mzdové náklady im rastú rýchlejšie, ako ich výrobcovia môžu premietnuť do odbytových cien, čo im následne spôsobuje vážne finančné problémy. V pekárňach mzdové náklady už teraz tvoria polovicu nákladov na výrobu a pritom pekárenstvo je najmenej ziskovým sektorom.

Podľa Tatiany Lopúchovej, predsedníčky Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov, by zvýšenie minimálnej mzdy na Ficom navrhovaných 607 eur

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Minimálna mzda

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie