Denník N

Za dieťa o pol roka skôr do penzie. Richter rieši diskrimináciu, keďže to pre všetkých neplatí

Ministerstvo sa rozhodlo riešiť veľké skoky pri dôchodku medzi jednotlivými ročníkmi žien a aj to, že pri niektorých ročníkoch žien sa nezohľadňuje výchova detí.

Len 1. júla začal platiť dôchodkový strop zakotvený do ústavného zákona a už ho treba opravovať. Prvým problémom sú rozdiely pri odchode do dôchodku jednotlivých ročníkov žien, na ktoré sa od roku 2004 vzťahovalo postupné vyrovnávanie dôchodkového veku. Druhým problémom je zohľadnenie výchovy detí.

Základné fakty:

  • Dôchodkový strop zavedený novelou ústavy je 64 rokov pre mužov a pre bezdetné ženy.
  • V parlamente je novela, ktorá upravuje podmienky stropu.
  • Strop sa ešte netýka aktuálnych žiadateľov o starobný dôchodok.
  • Pre nich naďalej platí súčasný mechanizmus (automat) odchodu do dôchodku, podľa ktorého určuje dôchodkový vek vždy na päť rokov vopred ministerstvo práce vo svojom opatrení.
  • Poslednou úpravou od 1. januára 2019, ktorú presadila strana Most-Híd, sa zmenil spôsob určovania dôchodkového veku. Ten sa dnes vypočítava v rokoch a mesiacoch (a nie v dňoch) a je známy päť rokov vopred.
  • V roku 2019 je ešte dôchodkový vek 62 rokov a 6 mesiacov, týka sa poistencov narodených v roku 1957.

Dôležité súvislosti: Minister práce Ľudovít Kaník od 1. januára 2004 ustanovil jednotný dôchodkový vek (62 rokov) pre všetkých.

Ženám narodeným v roku 1962 a mladším sa tak pri výpočte odchodu do penzie prestali zohľadňovať deti.

U mužov tento jednotný dôchodkový vek začal platiť už od 1. júla 2007.

Matky z ročníka 1961 a staršie odchádzali do dôchodku podstatne skôr a túto medzeru musel zákon zohľadniť.

Podľa ministerstva práce sa jednotný vek odchodu do dôchodku žien a mužov mal v plnej miere, teda u všetkých poistencov, prejaviť v roku 2024.

V roku 2012 však vláda Roberta Fica prijala zákon, ktorým sa zaviedla automatická úprava dôchodkového veku v závislosti od priemernej strednej dĺžky života v dôchodkovom veku. Bola to dôležitá reforma pre trvalú udržateľnosť dôchodkového systému. Zmeny začali platiť v januári 2017.

Jednotný dôchodkový vek 62 rokov sa tým začal predlžovať. V roku 2017 o 76 dní, takže do penzie išiel človek, keď dosiahol 62 rokov a 76 dní. V roku 2018 bol dôchodkový vek 62 rokov a 139 dní. V roku 2019 je 62 rokov a 6 mesiacov.

V januári 2019 prišla ďalšia zmena. Keďže výpočet dôchodkového veku na roky a dni bol nepraktický a človek nevedel, kedy vlastne ide do penzie, začal sa dôchodkový vek určovať v rokoch a mesiacoch. Dnes je už známy päť rokov vopred. Určuje ho ministerstvo práce v opatrení.

Čo sa schválilo v strope: Do Ústavy SR sa dostala formulácia, že vek potrebný na vznik nároku na primerané hmotné zabezpečenie v starobe nesmie presiahnuť 64 rokov. Ženám sa zároveň znova začala započítavať výchova detí.

Dôchodkový vek matky sa upravuje tak, že sa jej strop 64 rokov bude znižovať podľa toho, koľko detí vychovala.

Matky teda

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie