Denník N

Odborárka: S nízkymi mzdami žiadnu ekonomickú krízu neprekonáme

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová je proti znižovaniu daní pre firmy a podnikateľov, pretože nevie, ako sa bude kompenzovať výpadok daňových príjmov. Myslí si, že štát by mal zaviesť moderné digitálne či environmentálne dane.

V rozhovore hovorí aj:

  • prečo odbory rokujú len so stranou Smer,
  • čím sa odbory inšpirovali pri výpočte minimálnej mzdy,
  • aká je ich predstava o príplatkoch za prácu v noci,
  • čo hovoria na návrh SNS znížiť dane pre živnostníkov a firmy.

Rokovania tripartity o minimálnej mzde sa prakticky ani neuskutočnili, keďže prezident Konfederácie odborových zväzov uprednostnil rokovanie so šéfom Smeru pred zamestnávateľmi v tripartite. Nemyslíte si, že príklon len k jednej politickej strane môže odbory poškodiť?

Historicky vždy hľadali politické strany prieniky s odbormi. Tie zase hľadali partnera, ktorý by im pomohol presadiť ich požiadavky. Spomínané stretnutie inicioval Smer a témou bola budúcnosť a posilňovanie sociálneho štátu. Nadväznosť stretnutia so Smerom na rokovanie so zamestnávateľmi nebola najšťastnejšia. Na stretnutí so Smerom sme však o minimálnej mzde nerokovali.

Radový odborár to však môže chápať aj tak, že si vás Robert Fico opäť vytiahol ako kúzelník zajaca z klobúka. Jednoducho odbory pred voľbami potrebuje.

Ja som zástancom toho, že ak nás oslovia politické strany, a majú vo svojom programe totožné ciele s naším programom, mali by sme s nimi rokovať. Zatiaľ nás iné politické strany ako Smer neoslovili.

Odbory začali vyjednávať o novej minimálnej mzde s tým, že by mala byť 60 percent z priemernej mzdy, čo je 635 eur. Kam ste sa dnes, keď už poznáte návrh zamestnávateľov (presadzujú minimálnu mzdu 552 eur) a ministerstva práce (580 eur) posunuli?

Požiadavku, aby sa minimálna mzda priblížila k 60 percentám priemernej mzdy, sme nastolili už vlani pri vyjednávaní o jej výške na tento rok. Je otázka,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Minimálna mzda

Platy

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie