Denník N

Rast čínskeho priemyslu je na 17-ročnom minime

  • Medziročný rast priemyselnej výroby v Číne sa v júli spomalil na 4,8%. Ekonómovia predpokladali pokračovanie ochladzovania čínskeho priemyslu z júnových 6,3%, prognózy na júl sa pohybovali až na úrovni 6%. 
  • Zverejnený výsledok bol nielen citeľne horší, bol to zároveň najslabší priemyselný rast od roku 2002.

Autor je ekonóm

Prečo je to dôležité: Čína je druhou najväčšou ekonomikou sveta a prebiehajúca obchodná vojna s USA sa tento rok dotkla nielen ochladenia globálneho medzinárodného obchodu, ale prostredníctvom druhého najväčšieho exportéra na svete, Nemecka, sa postupne prelieva aj do strednej Európy.

Júlové čínske makroštatistiky sú o to významnejšie, že vo všetkých hlavných zverejnených parametroch negatívne zaskočili predpovede ekonómov.

Inými slovami, to, čo sa v dôsledku obchodnej vojny s USA deje v čínskom hospodárstve, sa nepriaznivo vymyká prognózovacím modelom a ich doteraz známym predpokladom.

  • Prognózované spomalenie medziročnej dynamiky maloobchodných tržieb z júnových 9,8% na 8,6% skončilo až na júlových 7,6%.
  • Za očakávaniami zaostalo aj spomalenie v raste firemných investícií (5,7%), ako aj investícií do nehnuteľností (10,6%).

Aj v Číne majú problém automobilky. Podobne ako v Nemecku,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Riziko krízy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie