Denník N

Ivan Šramko: Na zlé časy v ekonomike nie sme zatiaľ pripravení

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

V situácii, keď spomaľuje globálna a aj naša ekonomika, nie je múdre prijímať opatrenia, ktoré zvyšujú výdavky a znižujú príjmy, vraví predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ivan Šramko.

V rozhovore hovorí aj:

  • ako by sa dal opraviť dôchodkový strop,
  • aký je jeho názor na návrh SNS zmeniť minimálny dôchodok,
  • aká by podľa neho mala byť minimálna mzda,
  • čo by mala urobiť ako prvé nová vláda po voľbách.

Rozpočtová rada sa v poslednom období kriticky vyjadrovala najmä k zavedeniu dôchodkového stropu. Dá sa opraviť?

Samozrejme. Tak isto, ako sa dalo zastropovanie prijať v ústavnom zákone, dá sa aj zmeniť. Bude to však ťažké, keďže je na to potrebná ústavná väčšina. Treba však povedať, že to bude potrebné.

Spôsobov, akým by sa dal dôchodkový strop upraviť, je veľa. Jednou z možností by bolo, aby sa pravidelne prehodnocoval strop napríklad tak, ako to robia v Česku. Tu platí dôchodkový strop 65 rokov s tým, že sa každých päť rokov budú zaoberať novým návrhom, ktorý bude zohľadňovať vývoj strednej doby dožitia, teda dĺžky ľudského života. Ďalšou z možností je, že sa sústredíme na zmenu podmienok odchodu do dôchodku ľudí ťažko pracujúcich, ktorí robia v náročných pracovných podmienkach.

Ale týchto ľudí dôchodkový strop vôbec nerieši, hoci Smer a odborári argumentovali práve tým, že to je cieľom ústavného zákona.

Presne tak, dôchodkový strop motivuje všetkých ľudí po dosiahnutí 64 rokov, ženy v závislosti od počtu detí ešte skôr, ísť do penzie bez ohľadu na to, či to potrebujú alebo nepotrebujú. Práve to je jeden z veľkých nedostatkov stropu tak, ako bol schválený. Okrem toho,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Minimálna mzda

Riziko krízy

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie