Denník N

Kaliňák starú Ikeu prenajme, prestavia a nakoniec odkúpi bez tendra

Bývalá budova obchodného domu Ikea na Tomášikovej ulici. Foto N - Tomáš Benedikovič
Bývalá budova obchodného domu Ikea na Tomášikovej ulici. Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister vnútra dával pred dvoma rokmi dokopy pravidlá pre verejné tendre. Vo svojom výkladnom projekte teraz ukazuje, ako ich kompletne obísť.

 

Dvojpodlažnú 20-ročnú budovu, ktorá je v Bratislave známa ako stará IKEA, prestavujú. Na mieste, kde pred pár rokmi ponúkal služby známy švédsky obchodný reťazec s nábytkom, vznikne štátne klientské centrum. Možno už v tomto roku si tam ľudia z bratislavského regiónu začnú chodiť vybavovať doklady, stavebné povolenia, prihlasovať autá.

Minister vnútra Robert Kaliňák klientske centrá propaguje rád a často. Sú totiž najviditeľnejšou časťou reformy verejnej správy, ktorú má tiež na starosti. Pásky už strihali na približne 30 nových alebo prerobených budovách.

Kaliňák sľubuje, že jeho zmeny v systéme úradov prinesú štátu ročnú úsporu vo výške zhruba percenta HDP (750 miliónov eur), no vďaka čomu presne, nie je celkom jasné. Bratislavský príklad ukazuje, že postupom štátu pri zháňaní budov to zrejme nebude.

Nič nevysvetľuje

Budovu bratislavského klientského centra Kaliňák najprv prenajal od firmy Vienna Invest, ktorá ju na zákazku štátu vzápätí aj prestavuje.

Minister odmieta vysvetliť, prečo nerobil na prenájom a ani na stavebné úpravy priestorov pre bratislavské centrum súťaž. Ministerstvo vnútra na otázky, ktoré sme im opakovane zaslali, jednoducho neodpovedalo.

V čase, keď sa nápadom so starou budovou Ikea ešte Kaliňák chválil, vysvetľoval jej výber dobrými vlastnosťami:  „Budova má dostatočné množstvo parkovacích miest, je na strategickom dopravnom uzle, dokáže pojať všetky naše služby, ktoré občanom poskytujeme,“ povedal podľa Trend.sk.

Bratislava, 11.6. 2015. Bývalá budova obchodného domu Ikea na Tomášikovej ulici. Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Od prenájmu k predaju

Sledujme Kaliňákov postup. Ministerstvo vnútra si najprv od Vienna Invest priestory v starej budove Ikea a pozemky prenajalo za 73 086 eur mesačne, prenájom môže byť na sedem rokov. Štvorcový meter nebytových priestorov stojí sedem eur a za pozemky štát platí štyri eurá za štvorcový meter. Ak by štát využil na prenájom celý tento čas, zaplatil by za to dokopy o niečo viac ako 6,1 milióna eur.

Štát si v tej istej zmluve poistil, že stavebné úpravy vykoná prenajímateľ, teda Vienna Invest. Následne o pár týždňov uzavrel s touto firmou zmluvu na stavebné úpravy za 5,2 milióna eur bez DPH.

Na miestach, kde sú okná, pribúdajú teraz tehly, rozširuje sa parkovisko. Do upravených priestorov sa majú sťahovať úrady z jedenástich adries. Má tam spolu pracovať 375 úradníkov, z nich 82 v klientskom centre.

Na to, že Kaliňák mal urobiť súťaž, upozorňuje opozičný poslanec Miroslav Beblavý (Sieť). „Je to zjavné obchádzanie zákona. Osobne si myslím, že je to nebezpečný precedens,“ hovorí Beblavý. Myslí si, že stavebné úpravy za takú sumu by museli za normálnych okolností ísť medzinárodnou súťažou v európskom vestníku.

Dvaja odborníci na reality, s ktorými sme hovorili, vysvetľujú, že v Bratislave je v súčasnosti veľa voľných kancelárskych priestorov a súkromník by vedel dať štátu určite zľavu.

„Keby dnes niekto išiel na trh a chcel umiestniť taký počet ľudí, priestory by si prenajal za 7 až 9 eur za štvorcový meter plus energie a DPH bez toho, aby s tým niečo ďalej robil. Som si istá, že veľkí developeri by na to vedeli dať zľavu,“ hovorí Daniela Danihel Rážová.

Keďže nepozná porovnanie budov s pozemkami vo vlastníctve štátu, nevie povedať, či by niektorá nebola výhodnejšia ako priestory starej Ikey. Kaliňák sa v minulosti vyjadril, že takú nemajú.

Obaja odborníci na reality sa zhodujú tiež v tom, že lokalita, ktorú si Kaliňák vybral, je dobrá, ale štát robí priveľa krokov – platí za prenájom, stavebné úpravy, budovu potom odkúpi, pričom nie je jasné, za akú cenu.

Tvrdia, že súkromník by sa správal inak. Buď by si zabezpečil dlhodobý prenájom a priestory by sa prípadne prerobili, ak by bolo treba, no budovu by si neodkúpil. Alebo by si kúpil hneď budovu.

Bratislava, 11.6. 2015. Bývalá budova obchodného domu Ikea na Tomášikovej ulici. Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Čo bude s budovou

Štát si podľa zmluvy s Vienna Invest môže uplatniť opciu na prevod priestorov, ktoré si prenajíma. Kúpna cena sa určí na základe znaleckého posudku. No po siedmich rokoch právo na prevod priestorov do vlastníctva štátu zaniká bez nároku na nejaké plnenie v prospech štátu.

Ministerstvo vnútra o priestory záujem podľa všetkého má. Platiť chce aj výmenou nehnuteľností vo vlastníctve štátu. Vymení napríklad budovu okresného úradu na Staromestskej ulici, ktorá má podľa znaleckého posudku hodnotu 5,8 milióna eur.

Odhadovaná hodnota budovy budúceho klientského centra je už podľa skôr medializovaných informácií 12,8 milióna eur. Dá sa preto predpokladať, že pribudne ešte ďalšia zmluva na stavebné úpravy.

„Takže minister Kaliňák obíde súťaž štyrikrát: najprv bez súťaže prenajal budovu, potom bez súťaže zadal rekonštrukciu, následne to bez súťaže odkúpi a ešte bez súťaže za to dá investorovi existujúce budovy, ktoré by inak musel predať v aukcii za znalecký posudok,“ vyratúva Beblavý.

Ani jemu Kaliňák nevysvetlil, prečo neurobil súťaž. Beblavý sa preto obrátil na Úrad pre verejné obstarávanie a aj na Najvyšší kontrolný úrad, aby preveril hospodárnosť procesu. Beblavý už dostal odpoveď od nového šéfa NKÚ Karola Mitríka.

Mitrík v liste Beblavého informoval, že NKÚ je každoročne doručených vyše 400 podaní. Upozorňuje ho, že úrad je limitovaný svojimi kapacitnými možnosťami, pretože jeho kontrolná pôsobnosť sa vzťahuje na takmer trinásťtisíc subjektov verejnej správy.

„Vzhľadom na obsahovú náplň vášho podania si vás dovoľujem informovať, že poznatky uvedené v podaní zaradíme do plánu kontrolnej činnosti NKÚ na rok 2015. Kontrolu Ministerstva vnútra SR vykoná NKÚ v priebehu tohto roka.“

Peter Kunder z Aliancie Fair-Play nepovažuje za šťastné, ak štát ani pri takýchto investičných aktivitách neuvažuje o súťaži. „Kde sú analýzy, z akých variantov sa vyberalo? Prečo nie sú dostupné verejnosti?“ pýta sa. Pripomína mu to výber nehnuteľnosti pre košický daňový úrad.

Exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) hovorí, že principiálne by na takéto situácie mala byť súťaž. „Či ide natvrdo o porušenie zákona, alebo o šikovné obídenie zákona, k tomu sa momentálne neviem vyjadriť,“ povedala.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie