Denník N

Kalavská nepodáva demisiu, aj keď ministri jej reformu nemocníc neschválili

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská, ktorú nominoval do funkcie Smer, zatiaľ nepresadila zmeny v nemocniciach.

Tri roky pripravovalo ministerstvo zdravotníctva reformu, ktorá mala roztriediť nemocnice podľa toho, akú zložitú staroslivosť by poskytovali. Znamenalo by to napríklad aj rušenie niektorých oddelení v nemocniciach. Ministri mali o reforme rozhodnúť v stredu na prvom rokovaní vlády po letnej prestávke, aby potom mohla ísť do parlamentu.

Mala to byť pritom najväčšia reforma v zdravotníctve a od začiatku ju podporoval aj premiér Peter Pellegrini. Postavil sa však proti nej predseda Smeru Robert Fico. Žiadal zmenu urobiť cez ústavný zákon a musela by tak získať aj hlasy opozície.

Kalavskej návrh sa tak stal zároveň testom sily Petra Pellegriniho v momente, keď sa dostane do sporu s Robertom Ficom.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská napokon reformu na rokovanie vlády predložila ako bežný, nie ústavný zákon. Ministri ju takto neschválili. Body zákona, ktoré hovoria o rozdelení nemocníc a o tom, na akú starostlivosť má pacient nárok, vypustili a nehlasovali o nich.

Premiér dal ministerke ešte mesiac, aby získala podporu medzi stranami. Kalavská hovorí, že teraz sa stretne so všetkými parlamentnými stranami a bude im vysvetľovať, o čom reforma je.

Premiér vysvetľoval, prečo reformu nemocníc nepredložili ako ústavný zákon. „Nie je to odpor alebo nesúhlas, ale nemožnosť nájsť dobré ústavné riešenie,“ povedal Pellegrini. Bola to podľa neho komplikovaná situácia, lebo mohla byť schválená len niektorá časť. „Legislatívnu správnosť napadlo aj ministerstvo spravodlivosti,“ povedal premiér.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská hovorí, že má stále nádej, že reforma nemocníc môže byť schválená. „Stále je tu priestor, aby bola reforma schválená,“ povedala. Aj keď ministri neschválili reformu, demisiu nepodá. Povedala, že takéto politické divadlá robiť nebude, a mrzelo ju, že sa to zúžilo len na otázku, či podá demisiu alebo nie.

„Nie som sklamaná. Bola by som sklamaná, keby prišla stopka a nebola by nádej,“ povedala Kalavská.

„Možno vyzerám, že som veľmi naivná, ale nie som,“ povedala Kalavská. Ľudia na ministerstve na návrhu robili tri roky a ona to nechce zhodiť zo stola. „Nechce sa mi už, unavená som, ale napriek tomu, pre dobro veci, ešte chcem bojovať,“ povedala.

O reforme ešte s parlamentnými stranami nehovorila. Predpokladá, že sa s nimi bude môcť stretnúť druhý septembrový týždeň. Hovorí, že v čase, keď by sa o reforme nemocníc malo hlasovať v parlamente, už nebude platiť koaličná zmluva. Je teda možné, že by mohla prejsť aj s hlasmi opozície. „Je to jedna z možností,“ povedala ministerka na to, či sa spolieha, že už nebude platiť koaličná zmluva.

V stredu tak schválili zákon bez reformy nemocníc a o tom budú rokovať neskôr. „Museli sme hľadať cestu, ako túto situáciu vyriešime,“ povedal premiér Peter Pellegrini. Pridal sa k Robertovi Ficovi, že treba na takúto veľkú zmenu celospoločenský aj celopolitický kompromis. O reforme nemocníc sa podľa neho veľa hovorilo a nie vždy šlo o úplnú pravdu.

Na vláde sa podľa premiéra rozhodovali, či reformu úplne zhodia zo stola a rezignujú alebo ju formálne schvália, keď koalícia nemá zaručenú politickú podporu, a odovzdajú ju na milosť a nemilosť parlamentu. Preto sa radšej rozhodli, že schvaľovanie posunú na neskôr.

Fico ministerke za Smer opakovane naznačoval, že ak by do parlamentu poslala návrh napriek jeho nesúhlasu a neprešiel by, mala by rezignovať.

Ministri schválili len časť návrhu

Vládou prešla len jedna časť reformy:

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Reforma nemocníc

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie