Denník N

Mafiu od dražených bytov neodoženú korkové nástenky

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Dražby bytov po neplatičoch majú problémy už roky. Manipulujú ich rôzne skupiny podivných ľudí, ktorí silou alebo peniazmi buď zatlačia na nižšiu cenu, alebo ich zmaria. Ministerstvo spravodlivosti o tom vie, no pripravilo novelu, ktorá podľa viacerých oponentov tohto riešenia problémy nerieši. Naopak, sťažuje vymožiteľnosť práv veriteľov.

Šéf Dražobnej spoločnosti Peter Vetrák sa dobrovoľnými dražbami zaoberá od ich vzniku a tvrdí, že na nich skutočne je čo zlepšovať. Lenže nie tak, ako to aktuálne navrhuje ministerstvo spravodlivosti.

V rozhovore hovorí:

  • ako funguje dražobná mafia a špekulanti
  • prečo s tým polícia ani NAKA nič nerobia
  • návrh ministerstva na zmenu legislatívy ignoruje skutočné problémy dražieb
  • skutočnou pomocou by bolo zavedenie elektronických dražieb

Prečo vás novela zákona o dražbách zaskočila? Zmeny sa predsa pripravovali už roky. 

Dražby tu máme 17 rokov, ministerstvo spravodlivosti by malo dobre vedieť, čo treba zmeniť. Pred štyrmi-piatimi rokmi som bol členom predchádzajúcej legislatívnej komisie, v ktorej bol zastúpený panel odborníkov. Výsledkom bol materiál, ktorý už bol z veľkej časti v paragrafovom znení. Nový zákon mal priniesť moderné dražby – mala sa zaviesť elektronizácia, dražby sa mali stransparentniť. Lenže táto novela transparentnosť potláča. Stavia ju na úroveň „korkovej nástenky“.

Akým spôsobom?

Ruší jediný hodnoverný informačný kanál, a tým je inzercia v periodikách. Podľa ministerstva postačí o dražbe informovať na obecnej tabuli, no tie možno „fičali“ pred 60 rokmi. Kto teraz reálne hľadá informácie na obecnej tabuli? To nie je informačný kanál 21. storočia. Prečo sa vraciame k úrovni nástenkových tendrov? Neviem, čo tým ministerstvo sleduje.

Komu to pomôže?

Špekulantským skupinám, lebo pomôže zneprehľadneniu celého prostredia. Dnešných dražobníkov je asi päťsto, správcov konkurzných podstát dvetisíc. Ak sa trh rozriedi medzi toľko osôb (podľa návrhu novely smú byť dražobníkmi už iba správcovia – pozn. red.) a ministerstvo „oslepí“ inzerciu, lebo postačí uverejniť oznam na úradnej tabuli, reálni záujemcovia si to nebudú vedieť nájsť. Bude to len pre vyvolených, ktorí budú vedieť, ktorý správca čo predáva.

Kto sú špekulanti na dražbách? 

Zrodili sa spoločne s dražbami a aj sa spoločne s nimi vyvinuli. Sú to

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Bankroty

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie