Denník N

Žiadny finančník neradí zadarmo

Odborník na investície Pavel Škriniar v seriáli rád pre začínajúcich investorov hovorí, že výška a spôsob úhrady poplatkov majú vplyv na výsledok investície.

Autor učí na Fakulte podnikového manažmentu EU v Bratislave

Jedna z mála istôt na finančnom trhu je, že nič nie je zadarmo. Či už ide o produkt s extra výnosom alebo s extra nízkym rizikom, klient musí zaplatiť za možnosť zadovážiť si ho. A je pritom jedno, či ho kupuje na internete, vo svojej obývačke alebo v bankovej pobočke.

Distribúcia finančných produktov niečo stojí. Investor nie vždy vníma existenciu a výšku poplatkov, ktorými uhrádza jej náklady.

K dispozícii sú produkty so vstupnými, respektíve výstupnými poplatkami, s poplatkami priebežnými, ale aj produkty bez týchto poplatkov, avšak so zníženým výnosom. Je iba na uvážení investora, či radšej zaplatí určitý poplatok na začiatku či počas investície alebo využije lacný produkt s nižším, respektíve až nízkym výnosom.

Úlohou textu nie je obhajovať alebo vysvetľovať opodstatnenosť provízie pre finančného agenta. Je prirodzené, že za pomoc zorientovať sa v spleti finančných produktov, respektíve pri umiestnení financií sa patrí zaplatiť. Pri investičných produktoch je dokonca možnosť dohodnúť si s agentom nielen výšku, ale aj spôsob úhrady poplatku.

Na čo by sa ma investor zamerať, je

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Ekonomika

Teraz najčítanejšie