Denník N

Trnava má byť len lokálna nemocnica, pri Žiline sa počká na tunel Višňové. Ako mala reforma zmeniť nemocnice

Ministerka Kalavská v nemocnici. Foto - TASR
Ministerka Kalavská v nemocnici. Foto – TASR

Vyššie, regionálne nemocnice by podľa reformy mali byť v Lučenci a v Michalovciach.

Ako sa zmenia nemocnice, ak by začala platiť reforma nemocníc, takzvaná stratifikácia? Denník N získal dokumenty o reforme, ktoré ukazujú, ako by sa mali rozdeliť nemocnice. Teda akú náročnú starostlivosť by v danej nemocnici mal pacient dostať.

Najväčšia diskusia sa dá očakávať najmä pri troch väčších nemocniciach – Fakultnej nemocnici v Trnave a Žiline a vojenskej nemocnici v Ružomberku. Z nich by sa mali stať nemocnice nižšie, teda lokálneho typu.

Trnava je totiž blízko hlavného mesta, kde by mali byť dve nemocnice najvyššieho, národného typu – konkrétne majú byť v Ružinove a na Kramároch, poprípade Rázsochách, ak sa dostavajú.

Ministerstvo vysvetľuje, že ani dnes nemá nemocnica v Trnave urgentný príjem vyššieho typu s náročnejšou starostlivosťou. „Oproti dnešnému stavu sa pre nemocnicu prakticky nemení nič. Všetky služby bude poskytovať v rozsahu, ako poskytuje aj dnes. Definitívne to bude lokálna nemocnica, ale v rozsahu regionálnych služieb,“ hovorí ministerstvo. Na to musí spĺňať počty pacientov a aj kvalitu.

Ministerstvo dodáva, že trnavská nemocnica sa nebude rozširovať na úroveň, ktorú môže poskytovať len národná nemocnica. Nebude tak môcť robiť napríklad neurochirurgiu. Podobne ako Trnava bude lokálnou nemocnicou aj tá v Nových Zámkoch.

„Ani jednej z týchto nemocníc nič nebráni, aby poskytovali rovnakú starostlivosť ako dnes, musia však zabezpečiť dostatočnú kvalitu a bezpečnosť pre pacienta pri jej poskytovaní,“ hovorí ministerstvo.

Podobný problém

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie