Denník N

Cena jedného tweetu? Môže byť aj miliarda dolárov, ak je od Trumpa

Autor je ekonóm

  • Podľa dátového výskumu Bank of America sú pre americkú burzu zlé dni, keď prezident Trump zverejní viac než 35 správ na svojom twitterovom účte. 
  • Naopak, štatisticky významná spojitosť s priaznivým vývojom na Wall Street sa našla v tých dňoch, keď sa objavilo menej ako 5 prezidentových tweetov.
  • Postupom času sa ukázalo, že citlivosť čínskeho trhu na zmienky o obchodnej vojne sa otupuje. 

Čo sa stalo: Štatisticky významnú spojitosť medzi výkonnosťou Wall Street a aktivitou na Twitteri našla analýza ekonómov Bank of America.

Porovnanie vývoja amerického akciového trhu a postov amerického prezidenta na Twitteri od roku 2016 ukázalo, že dni, keď Trump zverejní viac než 35 tweetov – čo je horná desatina najaktívnejších dní –, sprevádza negatívny výsledok obchodovania (–9 bázických bodov).

„V dňoch, keď sa objaví menej ako 5 prezidentových tweetov, uzatvára Wall Street s pozitívnym výsledkom (+5 bázických bodov), ktorý je štatisticky relevantný,“ uviedla ekonómka Bank of America Savita Subramanian.

Inými slovami, keď americký prezident tweetuje viac ako zvyčajne, rastie štatistické riziko negatívneho vývoja akciového trhu. A to nielen na Manhattane. Po tweete prezidenta o zvýšení amerických ciel na čínsky tovar začiatkom mája nasledovala takmer 4-percentná negatívna reakcia akciového indexu v Šanghaji.

Prečo je to dôležité: Mediálny vplyv významných osobností netreba podceňovať. Profesor marketingu z Newyorskej univerzity Scott Galloway označil vo vysielaní Bloomberg TV za najnebezpečnejšieho muža na planéte šéfa inej sociálnej siete Marka Zuckerberga.

O globálnom vplyve rozhodnutí prezidenta najväčšej svetovej ekonomiky azda netreba písať. Sociálne siete zohrali kľúčovú úlohu pri fundraisingu medzi bežnými voličmi už v prvej predvolebnej kampani bývalého prezidenta Baracka Obamu.

Účet Donalda Trumpa na Twitteri sleduje takmer 64 miliónov ľudí, a to

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie