Denník N

Štát rozdal licencie na záchranky, teraz sa pýta generálnej prokuratúry, ako to spravil

Foto - TASR
Foto – TASR

Ministerstvo zdravotníctva aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou dali podnet, aby generálna prokuratúra povedala, či sa licencie na záchranky rozdeľovali podľa zákona.

Po vyše týždni diskusie o pochybeniach pri súťaži o nové záchranky sa ministerstvo zdravotníctva aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou obrátili na generálnu prokuratúru. Tá má preveriť, či bola súťaž v poriadku.

Oznámil to šéf Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Tomáš Haško a ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (za Smer). Dnes doobeda pred parlamentným výborom pre zdravotníctvo odpovedali na otázky o výbere licencií. Haško na výbore nezverejnil informácie, o ktoré ho poslanci žiadali, a tak pôjdu na poslanecký prieskum priamo na úrad.

Štát rozdeľoval viac ako tristo licencií na záchranky. Hneď po zverejnení výsledkov prišli pochybnosti. Minimálne dvaja z piatich členov komisie, ktorá rozdeľovala licencie, sú podozriví z konfliktov záujmov v súvislosti s firmou LSE, ktorá získala najviac licencií. Zo súčasných 30 licencií si polepšila na viac ako sto.

Jeden člen komisie v minulosti tejto firme šéfoval, druhý bol spoločníkom vo firme s dnešným majiteľom LSE. Súťaž mal na starosti Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Prvýkrát o konfliktoch záujmov informoval denník SME.

Ministerka nemá informácie

Kalavská dnes dáva otvorene najavo, že nie je s tendrom spokojná. Firma, ktorá dostala najviac licencií

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie