Denník N

Máte eseročku alebo akciovku? Do konca roka musíte zapísať konečného užívateľa do obchodného registra

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Všetky nové firmy musia od 1. novembra 2018 zapisovať do obchodného registra automaticky nielen svojich spoločníkov či štatutárov, ale aj takzvaných konečných užívateľov výhod. Táto povinnosť súvisí s prijatím novely zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti. Dotýka sa takmer všetkých novozakladaných, ako aj existujúcich firiem.

Staršie firmy, ktoré vznikli do 31. októbra 2018, musia svojich konečných užívateľov výhod zapísať dodatočne do obchodného registra do konca tohto roka.

Tento zápis je neverejný, v obchodnom registri ho neuvidíte. Môže ho však vidieť napríklad finančná polícia, ministerstvo financií, Národná banka Slovenska, Národný bezpečnostný úrad, súdy či daňový úrad.

Veľa firiem o tejto novej povinnosti nevie, druhá časť z nich si zase myslí, že sa ich netýka, keďže neobchodujú so štátom. Pletú si tak zápis do obchodného registra so zápisom do registra partnerov verejného sektora, ktorý vedie Okresný súd v Žiline. Zápisy v tomto registri sú pre občanov verejne prístupné.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie