Denník N

Zálohovanie PET fliaš a plechoviek schválili, začne fungovať v roku 2022

Od roku 2022 začne na Slovensku platiť povinné zálohovanie PET fliaš a plechoviek, rozhodli o tom poslanci, keď schválili zákon, ktorý zálohovanie týchto druhov obalov zavedie.

Za zákon, ktorý predložil minister životného prostredia László Solymos (Most-Híd), hlasovalo 121 zo 141 prítomných poslancov. Návrh podporili okrem koalície aj opoziční poslanci z klubu OĽaNO, celý klub hnutia Sme rodina a väčšina nezaradených poslancov.

Hlasovania sa zdržali poslanci z klubu SaS s výnimkou Martina Klusa, ale aj nezaradení poslanci Veronika Remišová a Zsolt Simon. Proti zákonu nehlasoval nikto.

Poslanci SaS kritizovali pripravovaný zákon dlhší čas. „Chceme dať zelenú čistejšiemu životnému prostrediu, ale zálohovanie nie je cesta. Je to veľmi drahé a neefektívne riešenie,“ opakovala tímlíderka strany pre životné prostredie Anna Zemanová. Dodala, že aj v Česku od takéhoto riešenia upustili.

Zemanová upozorňovala, že zavedenie zálohovania môže byť kontraproduktívne voči avizovanej snahe ministerstva zvýšiť mieru recyklácie. „Je možné, že ľudia prestanú triediť iné typy plastového a zber ostatných plastov sa výrazne predraží. Vôbec nemáme analýzy, ako sa budú spotrebitelia pri zálohovaní správať. Minister nepredložil žiadne relevantné dáta. Navyše, zálohovanú fľašu budú musieť občania vrátiť len neporušenú a nestlačenú,“ tvrdí Zemanová.

Zákon by mal síce začať platiť už o niekoľko mesiacov, ale zálohovanie v praxi sa rozbehne neskôr. Do jeho spustenia v roku 2022 budú mať obchodníci čas na to, aby na zálohovanie pripravili svoje prevádzky.

Ministerstvo odhadlo vstupné náklady na zavedenie systému na 80 miliónov eur. „My sme to vyrátali na 80 miliónov eur, ale koľko to bude reálne, sa ukáže, keď sa ten systém nastaví,“ povedal Sólymos.

Odhadované náklady a príjmy:

  • nákup, inštalácia a servis strojov: 62 mil. eur,
  • zriadenie centrálneho a zúčtovacieho centra: 14,5 mil. eur,
  • zabezpečenie (logo zálohy, EAN kód): 3,4 mil. eur,
  • celkové ročné prevádzkové náklady systému: 33,3 mil. eur,
  • celkové ročné príjmy systému povinného zálohovania: okolo 28,3 mil. eur.

Ministerstvo vyčíslilo, že zavedenie povinného zálohovania nápojových plastových a kovových obalov bude viesť k výpadku príjmov 4,1 až 10,7 milióna eur v dnešnom systéme triedeného zberu.

Nie pre všetky obchody

Suma za zálohovanie

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Klimatická kríza

Obchod

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie