Nižšia DPH bude na jablká, med, rožky aj kel, na mrkvu, tvaroh a slivky nie

Rozšírenie okruhu potravín s nižšou sadzbou DPH bude stáť štátny rozpočet asi 65 miliónov eur.
Od januára 2020 bude patriť viac druhov potravín na Slovensku do nižšej sadzby DPH. Poslanci schválili preradenie ďalších potravín z 20-percentnej do 10-percentnej sadzby, za návrh z dielne poslancov SNS hlasovalo 109 zo 134 prítomných poslancov.
Okrem poslancov troch koaličných strán novelu podporili aj prítomní členovia klubov OĽaNO, Sme rodina, ĽSNS a niektorí nezaradení poslanci. Proti novele hlasovali členovia poslaneckého klubu SaS.
Do zvýhodnenej sadzby sa od januára dostane niekoľko druhov mliečnych výrobkov. Po piatich rokoch od preradenia mlieka a masla do 10-percentnej sadzby k nim pribudne aj stopercentná ovčia bryndza, cmar, jogurty, kefír, smotana či acidofilné mlieko. Tvaroh v tomto zozname nie je.
Nižšia DPH bude platiť aj na prírodný med. Rozšíri sa aj na vybrané druhy pekárenských výrobkov, konkrétne na čerstvé pečivo a rožky, ale len tie, ktoré budú patriť do hmotnostnej kategórie 40 až 50 gramov a ktoré nebudú pripravené dopekaním z mrazeného polotovaru.
Desaťpercentná DPH by mala od budúceho roku platiť aj na ovocné šťavy, vrátane hroznového muštu, a zeleninové šťavy.
Duly sa zviezli s jablkami
Hoci