Denník N

Nižšia DPH bude na jablká, med, rožky aj kel, na mrkvu, tvaroh a slivky nie

Foto - TASR
Foto – TASR

Rozšírenie okruhu potravín s nižšou sadzbou DPH bude stáť štátny rozpočet asi 65 miliónov eur.

Od januára 2020 bude patriť viac druhov potravín na Slovensku do nižšej sadzby DPH. Poslanci schválili preradenie ďalších potravín z 20-percentnej do 10-percentnej sadzby, za návrh z dielne poslancov SNS hlasovalo 109 zo 134 prítomných poslancov.

Okrem poslancov troch koaličných strán novelu podporili aj prítomní členovia klubov OĽaNO, Sme rodina, ĽSNS a niektorí nezaradení poslanci. Proti novele hlasovali členovia poslaneckého klubu SaS.

Do zvýhodnenej sadzby sa od januára dostane niekoľko druhov mliečnych výrobkov. Po piatich rokoch od preradenia mlieka a masla do 10-percentnej sadzby k nim pribudne aj stopercentná ovčia bryndza, cmar, jogurty, kefír, smotana či acidofilné mlieko. Tvaroh v tomto zozname nie je.

Nižšia DPH bude platiť aj na prírodný med. Rozšíri sa aj na vybrané druhy pekárenských výrobkov, konkrétne na čerstvé pečivo a rožky, ale len tie, ktoré budú patriť do hmotnostnej kategórie 40 až 50 gramov a ktoré nebudú pripravené dopekaním z mrazeného polotovaru.

Desaťpercentná DPH by mala od budúceho roku platiť aj na ovocné šťavy, vrátane hroznového muštu, a zeleninové šťavy.

Duly sa zviezli s jablkami

Hoci

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

DPH na potraviny

Obchod

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie