Denník N

Saudská Arábia má v rope podobnú pozíciu ako USA na finančnom trhu. Bez nich to jednoducho nepôjde

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Saudská Arábia patrí so Spojenými štátmi a Ruskom k trojici najväčších svetových producentov ropy. O tom, čo môže spôsobiť výpadok polovice jej výrobných kapacít po útokoch na dva ropné závody v krajine, hovorí finančný riaditeľ rafinérie Slovnaft Marek Senkovič.

Ako čítate situáciu v Saudskej Arábii? Čo sa tam stalo, podľa toho, čo ste mohli vidieť na obrázkoch?

Situácia je určite komplikovaná. Pokiaľ tento útok bude znamenať, že Saudská Arábia prestane dodávať na trhy zhruba polovicu produkcie, čo je približne 5 miliónov barelov denne, tak vplyv na globálne trhy môže byť relatívne významný, najmä ak by výpadok trval dlhšie. Samozrejme, dá sa to prechodne vykrývať zo zásob. Každá krajina má komerčné zásoby ropy, niekde majú aj strategické zásoby. Pokiaľ bude Saudská Arábia schopná vrátiť sa technologicky do normálu do jedného, dvoch týždňov, z pohľadu konečného spotrebiteľa sa v podstate nič neudeje.

Problém by bol, ak by bola infraštruktúra dosť výrazne poškodená a výpadok spracovania ropy a exportu zo Saudskej Arábie by mal trvať mesiace. To by malo veľký vplyv. Iné krajiny môžu zvýšiť ťažbu, ale takisto sa treba na to pripraviť. Otvoriť infraštruktúru na ropných poliach trvá nejaký čas. A nie všetky krajiny sú dostatočne flexibilné, že by to vedeli urobiť, obrazne povedané, zo dňa na deň. Môže to trvať aj týždne.

Aký to je veľký problém – päťpercentný výpadok svetových dodávok ropy?

Viac ako päť miliónov barelov ropy denne neťaží nikto okrem Saudskej Arábie, Ruska a Spojených štátov. Žiadna iná krajina to nedokáže, ani Irán, Irak či Mexiko, ktokoľvek ťaží najviac štyri milióny barelov. Ak to mám priblížiť, tak na Slovensku sa denne minie zhruba 30-tisíc barelov, v Európe býva denná spotreba okolo 11-12 miliónov barelov ropy.

Je to významné, môže to byť problém aj nemusí. Neviem od stola povedať, čo reálne bolo poškodené. Ak sú to veci, ktoré vedia rýchlo vymeniť, napríklad trúbky alebo čerpadlá, tak to ide. Ale ak sú poškodené veľké nádrže alebo priamo nejaké ropné pole, to sa nedá opraviť za deň ani za dva.

Ako veľmi náročné môže byť nahradiť výpadok ropy zo zásob či už USA, Európy, alebo ďalších krajín?

Medzinárodná energetická agentúra (IEA, pozn. red.) uvádza vo svojich mesačných správach, aké úrovne zásob ropy majú štáty OECD, či komerčných, alebo štátnych, núdzových. Je pravda, že trh je veľmi dobre zásobovaný, pretože v posledných kvartáloch bolo v najvyspelejších krajinách len komerčných zásob na zhruba 60 dní spotreby. K tomu treba ešte pripočítať núdzové zásoby štátov.

V zásade všade vo vyspelom svete je to tak, že štát má ropu

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie