Denník N

Kým Kalavská obchádza s reformou poslancov, Smer a SNS ju chvália a odkazujú, že nemá šancu

Premiér Peter Pellegrini a ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská, keď spolu pred rokom predstavili veľkú reformu nemocníc. Foto – TASR
Premiér Peter Pellegrini a ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská, keď spolu pred rokom predstavili veľkú reformu nemocníc. Foto – TASR

Poslanec Smeru hovorí, že reformu zdravotníctva nepodporia, lebo ju nevedia vysvetliť voličom.

Reforma nemocníc zrejme za tejto vládnej koalície nebude.

Takéto odkazy dostáva ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru) už v čase, keď ešte len obchádza poslancov a hľadá pre svoju reformu podporu. To je postup, na ktorom sa dohodla na konci leta s premiérom Petrom Pellegrinim po tom, ako jej návrh zákona odmietol Robert Fico a neprešiel vládou.

Kým ministerka rokuje, počúva cez médiá od poslancov Smeru a SNS, že reformu, takzvanú stratifikáciu, nepodporia. Bez Smeru a SNS by sa museli opozičné strany spojiť v podpore s Mostom-Híd, čo je aj vzhľadom na podmienky, ktoré si kladú, takmer nemožné.

Ministerka medzitým sama požiadala poslancov, aby jednu časť reformy – o dlhodobej starostlivosti, ktorá vládou prešla – odsunuli až na október.

Baláž zo Smeru: Čo povieme voličom?

V nedeľu v TA3 koaliční poslanci za Smer a SNS jasne povedali, že Kalavskej reformu nemocníc nepodporia. A to ani napriek tomu, že Vladimír Baláž zo Smeru aj Štefan Zelník zo SNS tvrdia, že zákon je odborne veľmi dobre pripravený.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Reforma nemocníc

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie