Denník N

Ropa a recesia sú ako pýcha a pád

Graf - Die Welt
Graf – Die Welt

Autor je ekonóm

  • Každej z amerických či svetových recesií za ostatných 50 rokov predchádzal ropný šok
  • Rozsah súčasných udalostí sa čo do objemu výpadku dá porovnávať s dvoma ropnými krízami zo 70. rokov
  • Porovnateľné je aj to, že svetová ekonomika sa už pred víkendom pohybovala na zložitom teréne

Čo sa stalo: Cena ropy sa po víkendových teroristických útokoch na zariadenia Saudskej Arábie skokovo najprv zvýšila o 20 %. Druhý deň po útoku sa obchoduje „už len“ o 13 % drahšie. Podľa triezvych odhadov by v najhoršom prípade, v závislosti od tempa obnovovania dodávok, mohla do dvoch mesiacov dosiahnuť aj vyše 30-percentný nárast na 80 USD za barel).

Pritom z geopolitického sektora prichádzajú jednak ďalšie hrozby od útočiacich jemenských rebelov, ako aj obavy zo širšieho ozbrojeného konfliktu. V oboch prípadoch ide o udalosti, od ktorých základný scenár vývoja cien ropy na túto jeseň (radšej) abstrahuje.

Dve lekcie z minulosti: Ropa nie je komodita ako každá iná. Ako ukazuje uvedený graf, každej z amerických recesií za ostatných 50 rokov predchádzal prudký nárast cien ropy. V živej pamäti je napríklad ropa za takmer 148 dolárov v úvode júla 2008.

Vzhľadom na príčiny aktuálneho vývoja (teroristický útok povstaleckých skupín z Jemenu) je preto dobré pripomenúť si ropné krízy z rokov 1973 a 1979. Obe mali neekonomické pozadie a obe

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie