Denník N

Miroslav Beblavý: Kto sa živí prácou, mal by platiť menej daní a odvodov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Miroslav Beblavý je programovým lídrom koalície PS/Spolu a jej kandidátom na ministra financií. Pripomína, že minister financií Kamenický má trvať na vyrovnanom rozpočte a ten nemá obsahovať nezmyselné navyšovanie výdavkov, aké sa chystá.

Beblavý hovorí aj to, že:

  • nepozná rezort, kde by sa brutálne nemrhalo peniazmi,
  • nová vláda by sa nemala riadiť posvätnými kravami Roberta Fica, ale netreba ani rušiť dobré veci v mene politickej pomsty,
  • v regiónoch s najnižšími mzdami by zamestnávateľom chceli znížiť alebo odpustiť zdravotné poistenie,
  • rodičom chcú umožniť, aby si sami určili dĺžku poberania rodičovského príspevku,
  • verejné podniky možno manažovať profesionálne, nemusia v nich byť nominanti politických strán.

Postupne vám prinášame rozhovory s ekonomickými odborníkmi alebo tieňovými ekonomickými ministrami aj ďalších politických strán, ktoré majú podľa posledných prieskumov šancu uspieť v najbližších voľbách a s rozhovorom súhlasili.

Aj po sobotňajšom sneme platí, že ak koalícia PS/Spolu bude súčasťou budúcej vlády, budete sa uchádzať o post ministra financií?

Áno. V koalícii PS/Spolu som zodpovedný za program aj za oblasť verejných financií.

V akom stave máme podľa vás verejné financie?

Ak by som bral vážne programové vyhlásenie súčasnej vlády, tak dnes sme mali byť niekde úplne inde. Mali sme mať už niekoľko rokov vyrovnaný rozpočet a vzhľadom na vývoj hospodárskeho cyklu mal byť dokonca v prebytku. Mali sme mať za sebou výrazné zefektívnenie verejných financií, čo by viedlo k tomu, že štát by mal priestor na investície, ktoré teraz potrebujeme do prioritných oblastí ako vzdelávanie a infraštruktúra.

V skutočnosti sme v situácii, že ani na úplnom vrchole dobrých časov nemáme vyrovnané financie, tento cieľ sa odkladal štyri roky. Naopak, to ťažko odpracované znižovanie deficitu, na ktoré sa museli zložiť ľudia na Slovensku vyššími daňami, vládna koalícia ničí balíčkom, ktorý sa práve schvaľuje v parlamente.

Minister financií Kamenický teraz pripravuje rozpočet na budúci rok. Aký rozpočet od neho čakáte? Zaiste bude aj pod tlakom Európskej komisie.

Minister Kamenický má v ruke len jeden tromf.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie