Denník N

Banky zarábajú na poplatkoch viac a ani sme si to nevšimli

Foto - JumpStory
Foto – JumpStory

Bankové poplatky už nie sú horúca téma ako v časoch, keď sa do bánk obúval Robert Fico. Nijak zvlášť nedvíhajú nevôľu u ľudí, a predsa banky zbierajú na poplatkoch stále viac a sú pre ich zisky dôležitejšie. Vlani čisté príjmy z poplatkov stúpli o nevídaných 12 %, tento rok už tak prudko nerastú.

  • Banky po rokoch kritiky našli spôsob ako vyzbierať poplatky a nenahnevať ľudí – profitujú z predaja poistiek a fondov.
  • Šéf SLSP hovorí, že ceny za osobné účty sa zrejme dlho nebudú meniť.
  • Banky sa budú aj ďalej snažiť zarábať na poplatkoch viac, na úrokoch to už tak ako doteraz nepôjde.
  • Najviac poplatkov banky vyzbierajú od obyvateľstva, ale výnosnejšie sú pre nich poplatky od podnikov.

Banky svoje cenníky menia často, no posledné roky nezvyknú obsahovať zmeny, ktoré by mase klientov dvíhali tlak a zdražovali niektoré služby bez možnosti alternatívy. Ceny za hlavné balíky služieb sú vo väčšine bánk roky bez zmeny. Mení sa skôr to, čo možno nahradiť využívaním mobilu, internetu či karty.

Poplatky rastú nebadane

Banky zarábajú na poplatkoch viac a naučili sa to robiť skôr nebadane. Výraznejšie ich nafúkli vlani, keď v čistom vyzbierali o 69 miliónov eur viac ako pred rokom (celkom presiahli šesťsto miliónov eur). Tento rok sa čisté príjmy z poplatkov držia na vyšších úrovniach, no rastú už pomalšie.

Lepšiu schopnosť zarobiť na poplatkoch už dlhšie vidno aj pri zložitejších ukazovateľoch. Kým začiatkom tohto desaťročia vytvorili tunajšie banky na sto eur v súvahe (všetok majetok a záväzky) čisté poplatky sotva vo výške 50 centov, vlani to bolo 78 centov. Vyplýva to zo štatistík Európskej centrálnej banky.

V minulosti mali banky aj lepšie výsledky, a to v čase, keď im bilancie najmä pre silné úverovanie ešte tak nenarástli.

Maroš Ovčarik z Finančného kompasu tvrdí, že za posledné dva-tri roky banky upravovali celú škálu poplatkov za služby, ktoré klienti využívajú bežne. Aj poplatky za vedenie balíkov – hoci skôr formou sprísnenia, ako možno získať zľavy z mesačného poplatku, ďalej poplatky za rôzne prevody, platobné karty, poistné produkty, za rôzne zmeny.

„V poslednom čase banky najčastejšie zvyšujú poplatky

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie