Denník N

Aká recesia? Americké makroštatistiky prevyšujú predpovede ekonómov najviac v tomto roku

Autor je ekonóm

Ukazovateľ ekonomických prekvapení, ktorý porovnáva aktuálne zverejnené výsledky najdôležitejších makroštatistík s predpoveďami ekonomických modelov, vzrástol na 11-mesačné maximá.

Čo sa stalo: Na najvyššiu úroveň za ostatných 11 mesiacov sa vyšplhal v ostatnom týždni ukazovateľ ekonomických prekvapení agentúry Bloomberg.

Porovnateľné povzbudivé oživenie však potvrdzuje aj obdobný index zostavovaný ekonómami americkej Citibank. Ten sa dokonca ocitol na najvyššej úrovni od apríla 2018.

Prečo je to dôležité: Ekonomické modely sa usilujú popísať fungovanie hospodárstva systémom matematických vzťahov. Ich parametre sa pravidelne aktualizujú, aby sa čo najviac približovali k reálnemu vývoju. Práve z týchto modelov vychádzajú predpovede budúceho vývoja od makroekonómov.

Odchýlenie sa reálneho vývoja od tohto namodelovaného sveta môže signalizovať, že v reálnej ekonomike dochádza k zmenám v základných parametroch, ktoré ešte modely nestihli zohľadniť.

Preto má zmysel porovnávať nielen to, či aktuálne makroštatistiky prekvapili modelované predpovede pozitívne alebo negatívne, ale aj to, v akom rozsahu. Práve preto sa zostavuje aj ukazovateľ ekonomických prekvapení, ktorý meria práve rozsah odchýlok najdôležitejších makroštatistík od predpovedí ekonómov.

Na rozdiel od ekonomických modelov, ktoré síce majú zotrvačnosť, no sú exaktným výpočtom bez emócií, zvyknú obchodníci (najmä menší), ale aj verejnosť, na ekonomické štatistiky reagovať pod vplyvom prehnaného pesimizmu prípadne optimizmu.

Aj preto stojí za povšimnutie index ekonomických prekvapení, ktorý vyhodnocuje všetky dôležité makroštatistiky, nielen tie, ktoré sa dostanú na titulky. Tie v ostatných mesiacoch (právom) zapĺňajú najmä štatistiky upozorňujúce na riziko posunu amerického aj globálneho hospodárskeho cyklu do jeho nepriaznivej fázy.

Čo možno očakávať: Už rozvážny postoj americkej centrálnej banky Fed minulý týždeň signalizoval, že jej ekonómovia nevidia situáciu až tak pesimisticky.

Na základe ich analýzy augustových a septembrových makroštatistík Výbor pre operácie na voľnom trhu odolal tlaku či už na výraznejšie než štvrťpercentuálne zníženie svojej základnej úrokovej sadzby (1,75 – 2,00 %), ale aj na znovunaštartovanie kvantitatívneho uvoľnenia menovej politiky. Za svoj rozvážny postoj si predseda Fedu Jerome Powell vyslúžil aj verejnú kritiku amerického prezidenta.

Práve začiatkom minulého týždňa sa ukazovateľ ekonomických prekvapení preklopil z negatívneho do pozitívneho teritória. Minulý štvrtok, teda zhodou okolností deň po rozhodnutí Fedu, priniesli pravidelné americké makroštatistiky dokonca štyri pozitívne prekvapenia vrátane ukazovateľov predaja existujúcich nehnuteľností, počtu nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti či predstihového konjunkturálneho ukazovateľa od Conference Board.

Deň predtým prekvapila augustová štatistika o novozačatých stavbách, ktorá priniesla najlepší výsledok od augusta 2007. Predstihový ukazovateľ priemyselnej aktivity, zostavovaný filadelfským Fedom, kompenzoval skorší, menej optimistický výsledok z pobočky centrálnej banky v New Yorku.

Samotný Výbor pre operácie na voľnom trhu americkej centrálnej banky poukázal aj napriek zníženiu úrokov na solídne základy zámorského hospodárskeho rastu. Podľa prieskumu agentúry Bloomberg sa pravdepodobnosť výskytu recesie v nasledujúcich dvanástich mesiacoch zvýšila na 35 %, oproti 20 % z konca vlaňajška. Priemer prognóz očakáva reálny rast amerického HDP 2,2 % v tomto a 1,7 % v budúcom roku.

„Ľudia začali byť prehnane pesimistickí voči vyhliadkam amerického hospodárstva,“ zhrnul starší ekonóm Wells Fargo & Co. Mark Vitner pre agentúru Bloomberg. „Čísla hovoria, áno, rast sa spomaľuje, ale riziko recesie je hrubo zveličené za predpokladu, že Fed bude pokračovať v správnych krokoch,“ povedal Vitner a mal na mysli najmä znižovanie dolárových úrokových sadzieb.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie