Denník N

Stručný sprievodca brexitom alebo ako sa firmy pripravujú na čierny scenár

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Zvládneme colnú byrokraciu na britsko-francúzskej hranici a zložitejšie procesy DPH?

Na čierny scenár s tvrdým brexitom sa viaceré firmy pripravujú už teraz, aj keď sa jeho pravdepodobnosť hýbe medzi 20 a 30 percentami. Británia je pre ne dôležitá – patrí medzi našich 8 najvýznamnejších exportných trhov.

Čo teda firmám hrozí?

Najvyššie clá hrozia pri autách

Najväčší finančný dosah by mal tvrdý brexit na výrobcov hotových áut. Británia je dlhodobo dôležitým odbytiskom pre všetky tri naše pôvodné automobilky Kia, PSA aj Volkswagen a rovnako by to mohlo byť výhľadovo aj v prípade štvrtého producenta Jaguar Land Rover.

Problém automobiliek je v tom, že hotové autá majú vysoké až 10-percentné clá.

Na hotové autá sa nevzťahuje ani zámer britskej vlády dočasne oslobodiť napríklad komponenty a mnoho iných tovarov od ciel v prípade tvrdého brexitu.

V Británii by teda stúpli ceny áut z kontinentu, samozrejme vrátane našich.

Slovensko patrí medzi krajiny, ktorých export by bol zasiahnutý najviac. Jednak preto, že do Británie vyvážame veľa, a aj preto, že vysoký podiel na tomto exporte tvoria hotové autá.

Na Slovensku by sa to prejavilo aj nepriamo – cez subdodávateľské vzťahy. Viacerí totiž vyvážajú do ďalších krajín komponenty, ktoré napokon ako súčasť hotového auta skončia na britských ostrovoch.

Pre naše firmy je dôležité aj dianie v priemysle iných európskych krajín. Národná banka Slovenska odhadla pokles európskeho exportu do Británie na 12 percent.

Najväčšie riziko pre veľké automobilky aj menšie firmy je teda

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie