Denník N

V bývalom Chemlone stúpa napätie: z nájomcu sa stal nepriateľ

Priemyselný park Chemes v Humennom. Foto N - Tomáš Benedikovič
Priemyselný park Chemes v Humennom. Foto N – Tomáš Benedikovič

O tom, či skrachuje popredná výrobná fabrika alebo priemyselný park, rozhoduje súd. V areáli bývalého Chemlonu Humenné sa dve silné skupiny sporia o ceny komodít, ktoré jedna predáva druhej.

Spoločnosť Chemes ako dodávateľ žiada od výrobcu priemyselných vlákien Nexis Fibers vyššie ceny, ako je ten ochotný akceptovať. Preto si volajú na pomoc súdy. Jeden z nich pred pár dňami Chemesu zakázal zvyšovať Nexisu ceny aj ho odpojiť.

Napätie medzi dvoma súperiacimi skupinami vedie k čoraz väčším absurdnostiam. Nexis sa napríklad sťažuje, že prevádzkovateľ priemyselného parku niekedy nevpúšťa jeho zamestnancov ani nákladné autá do areálu.

Obe firmy majú finančné problémy. Nexis prešiel reštrukturalizáciou, ktorá ťahá ku dnu aj Chemes. Podľa vyjadrenia Chemesu už banky firme odmietajú financovať prevádzku a firma je taká slabá, že nedokáže nakúpiť dostatok uhlia, ktoré potrebuje na zásobovanie Nexisu.

Prečo je to dôležité:

  • Firma Nexis Fibers je druhá najväčšia fabrika v okrese Humenné, hneď po mäsiarstve Mecom.
  • Ročné tržby podľa portálu Finstat.sk dosahujú zhruba 100 miliónov eur.
  • Firma nadväzuje na legendárneho výrobcu syntetických vlákien Chemlon Humenné.
  • Podobné konflikty o ceny energií a služieb sú na Slovensku aj v iných priemyselných parkoch, napríklad v Strážskom alebo vo Vlkanovej.

Kto je Ján Molnár

Priemyselný park Chemes ovláda humenský podnikateľ Ján Molnár, ktorý je známy tým, že privatizoval Mäsový priemysel Humenné a neskôr ho pod značkou Mecom výhodne predal finančnej skupine Penta. Význam tohto obchodu ilustruje aj fakt, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie