Denník N

Vláda schválila návrh rozpočtu, deficit má byť pol percenta. Rozpočet už dostal prívlastok „kreatívny“

Ladislav Kamenický. Foto - TASR
Ladislav Kamenický. Foto – TASR

Aktualizované v pondelok o 16.16

  • Návrh deficitu na budúci rok je hlboko pod odhadom ostatných analytikov.
  • Tento rok plánuje vláda deficit 0,7 % HDP, plánom bolo vyrovnané hospodárenie (deficit 0 % HDP). Ani týmto číslam ministerstva financií iní analytici neveria.
  • Zlé sú aj spresnené čísla za rok 2018. Slovensko podľa nich zostalo v sankčných pásmach dlhovej brzdy.

Vláda v pondelok schválila návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2020 až 2022. Najneskôr v utorok musí draft rozpočtu poslať na kontrolu bruselským úradníkom.

Je to prvý rozpočet, ktorý predkladá minister financií Ladislav Kamenický a ktorý pripravil v podstate už pre novú vládu po budúcoročných voľbách.

„Zostavenie rozpočtu považujem nielen ja, ale aj moji kolegovia z ministerstva za najťažšie za posledné roky,“ povedal Kamenický.

Najprv k základným číslam rozpočtu:

V budúcom roku má byť rozpočtový deficit 0,49 % HDP (480 miliónov eur). Vláda ani nemohla naplánovať vyšší deficit ako pol percenta HDP, ak chcela zvýšiť svoje šance, že Brusel našu krajinu nepotrestá za to, že nedodržiavame dohodnuté rozpočtové pravidlá. Ani čistú nulu nemohla naplánovať, to by nikto takým plánom o vyrovnanom hospodárení neuveril. Bruselskí úradníci by rozpočet bez dodatočných opatrení na zníženie deficitu vláde vrátili s tým, že ho má prerobiť.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie