Denník N

Zmluva, pre ktorú sa Truban a Pellegrini pred časom chytili, je zrejme naozaj nevypovedateľná

Keď Peter Pellegrini ohlasoval vznik Hlasu, sľuboval, že strana bude mať transparentný účet. Sľub nesplnil. Foto N - Tomáš Benedikovič
Keď Peter Pellegrini ohlasoval vznik Hlasu, sľuboval, že strana bude mať transparentný účet. Sľub nesplnil. Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Zmluva štátu s firmou SK-NIC, ktorá spravuje národnú doménu .sk, je v podstate nevypovedateľná. Zrušiť sa dá, len ak bude súhlasiť aj firma. Vyplýva to z právnej analýzy, ktorú si nechala vypracovať Nadácia Zastavme korupciu.
  • Zmluva je podľa nadácie nevýhodná aj preto, že v porovnaní s inými krajinami prichádza Slovensko o milióny eur, ktoré by mohli ísť napríklad do projektov na zvyšovanie digitálnej gramotnosti.
  • Nadácia spolu so Združením poskytovateľov webhostingu podali pre nevýhodné podmienky zmluvy trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru SR a podnet na Najvyšší kontrolný úrad SR. 
  • Úrad podpredsedu vlády číta dodatok k zmluve z roku 2017 inak. Tvrdí, že štát má možnosť odstúpiť od zmluvy, ak si dodávateľ nebude plniť svoje povinnosti, a nemusí sa pýtať na názor protistrany, ako to bolo dovtedy.

Úrad podpredsedu vlády podpísal v roku 2017, teda ešte pod vedením Petra Pellegriniho, dodatok k zmluve so súkromnou firmou SK-NIC , ktorým sa zmluva stala prakticky nevypovedateľná.

Nadácia Zastavme korupciu to tvrdí na základe právnej analýzy, ktorú si pred zhruba rokom nechala vypracovať u renomovanej právnickej kancelárie Kinstellar.

V čase, keď štát rokoval so správcom národnej domény .sk o 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie