Denník N

Tri tipy, ako môže štát prispieť k boju proti klimatickej zmene

Ilustračné foto - Jumpstory.com
Ilustračné foto – Jumpstory.com

Pri stavbe a oprave budov treba myslieť aj na to, aby zvládli vysoké teploty. Ministerstvo hospodárstvo by malo záujemcom povoliť viac solárnych a veterných elektrární.

Slovenskí vedci, aktivisti a zástupcovia zeleného biznisu vytvorili organizáciu Slovenská klimatická iniciatíva a snažia sa hovoriť o konkrétnych krokoch, ktoré treba urobiť, aby sme dokázali bojovať s klimatickou zmenou.

Upozorňujú napríklad na nezmyselné nariadenia či neambiciózne akčné plány, ktoré brzdia boj proti klimatickej zmene. Veľmi pomaly podľa nich reagujeme aj na meniace sa počasie či podnebie.

Čo by sa teda dalo zmeniť?

1. Mali by sme začať myslieť na tienenie budov

Čoraz vyššie teploty v letnom období budú znamenať čoraz väčšie nepohodlie v domoch a bytoch a zvýšené náklady na ich vychladenie. Dušana Dokoupilová z Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied varuje, že tieto dôsledky klimatickej zmeny už ľudia na Slovensku začínajú pociťovať, no postupom času by mali byť výraznejšie.

Okrem vykurovania v zime sa k výdavkom na bývanie pridá aj chladenie v lete. A to môže výrazne nabúrať rodinné rozpočty. Už dnes sú podľa Dokoupilovej výdavky na energie veľmi vysoké. „Koľko dôchodcov žije v jednej miestnosti a vykuruje si len jednu miestnosť?“ pýta sa.

Ak si ľudia budú musieť v lete platiť ešte aj chladenie

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie