Denník N

Raši platí reklamu o úspechu štátneho IT, ministerstvo vnútra zatiaľ vyžaduje používať Internet Explorer 7

Peter Pellegrini a Richard Raši. Foto – TASR
Peter Pellegrini a Richard Raši. Foto – TASR

IT združenie Slovensko.Digital zverejnilo rozsiahle hodnotenie kvality elektronických služieb. Miestami vládu chváli. Napríklad vzhľad a funkcie elektronických schránok na Slovensko.sk sa v posledných dvoch rokoch podľa Slovensko.Digital vylepšujú aj na základe spätnej väzby od používateľov. Opačných príkladov je však viac.

Jeden z najabsurdnejších: Ministerstvo vnútra stále vyžaduje, aby sa pre elektronické služby používal prehliadač „Internet Explorer 7 a vyšší“. V súčasnosti ho však používa menej ako 5 percent používateľov internetu na Slovensku a aj samotný výrobca prehliadača vyzýva, aby sa upustilo od jeho používania, najmä z bezpečnostných dôvodov. „V súčasnosti je doba „ďalej“ už o dve generácie IT riešení. Aktuálnou témou nie je, aký desktopový prehliadač má byť podporovaný, ale že podstatná časť používateľov používa na prístup k službám výhradne mobilné zariadenia.“

Podobne nefungujúcich vecí je, bohužiaľ, viac, preto správa tvrdí, že na mnohých úradoch prevláda prístup, že občan je ten, kto má nejakú povinnosť a elektronická služba je len bonusová služba.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie