Denník N

Pellegrini: Vláda iný rozpočet ako s polpercentným deficitom neschváli

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiér Peter Pellegrini podporil daň z tabaku, pripúšťa aj polovičný variant zdraženia. Zároveň pripustil, že ak Smer vyhrá voľby, je pripravený uchádzať sa opäť o post premiéra.

Iný rozpočet ako s maximálnym deficitom pol percenta HDP vláda Petra Pellegriniho neschváli. Podľa premiéra inak ani konať nemôže, lebo je viazaná zákonom. „Nech si myslí, kto chce, čo chce, my sme viazaní zákonom,“ reagoval Pellegrini v diskusnej relácii Sobotné dialógy.

Predseda vlády to uviedol aj v súvislosti s daňou z tabaku, ktorú osobne podporuje, hoci koaličná SNS je proti. Uvidí, ako dopadnú rokovania koaličných lídrov, no Pellegrini len pripomenul, že ak neprejde daň z tabaku, bude musieť minister financií okresať výdavky inde.

Zdražovanie cigariet nahnevalo Danka

Zvýšenie spotrebných daní z tabakových výrobkov schválila vláda na návrh ministra financií Ladislava Kamenického (Smer) už v polovici septembra. No toto rozhodnutie vyvolalo ostrú reakciu predsedu SNS Andreja Danka, ktorý hovoril o porušení koaličnej dohody.

Povedal, že koalícia sa na tom nedohodla, a argumentoval záťažou pre peňaženky ľudí. „Uvedomujem si biedu a sociálne problémy na Slovensku, pretože som z malej dediny,“ dodal.

Kamenického návrh počíta so zdražením o niekoľko desiatok centov na cigarety, tabak aj bezdymové tabakové výrobky. Štátna kasa by tým mohla získať o sto miliónov eur viac.

Premiér hovorí aj o pláne B: polovičnom zdražení

Pellegrini si na rozdiel od Danka myslí, že pred zdražovaním cigariet netreba ľudí ochraňovať. „Budem rád ochraňovať ľudí pred zdražovaním, ak sa to týka

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Peter Pellegrini

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie