Denník N

Zakladateľ FinStatu Glasa: Veľa vecí, ktoré sú na Slovensku štandardom, považujú v Británii za sofistikované

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Filip Glasa založil pred piatimi rokmi FinStat ako službu, do ktorej pospájal všetky použiteľné verejné dáta o firmách. Dnes je ich databáza databáz základným informačným zdrojom pre každého, kto chce o firmách získať aktuálny a rýchly prehľad. V rozhovore hovorí aj

  • do akej miery je široké zverejňovanie dát o biznise dobrý nápad,
  • prečo sa v katastri nehnuteľností nedá vyhľadávať,
  • ako sa FinStatu darí s podnikaním vo Veľkej Británii a s veľkým európskym projektom,
  • čo môže urobiť s biznismodelom FinStatu umelá inteligencia.

Keď na Slovensko v roku 2000 prichádzal webový obchodný register, mnohí podnikatelia hovorili, že to je bláznivý nápad. Tvrdili, že to bude nebezpečné, že stačí, ak sa dáta zverejňujú postupne v Obchodnom vestníku a za poplatok sa dajú vybrať na súde. Hnevali sa, že noviny budú blázniť a mafia bude vypaľovať, keď budú mať tak veľa informácií. Mali aspoň v niečom pravdu alebo nie?

Myslím si, že nie. Bola to výborná inovácia, ktorá vtedy nikde v Európe nebola. Boli sme 10 rokov popredu. A riziká boli nízke už len preto, lebo to prišlo v období, keď všetko to mafiánstvo a vypaľovanie ustupovalo, krajina sa štandardizovala. Ak štát údaje o spoločníkoch a konateľoch zavesil na web, nič neriskoval. Treba vždy myslieť na to, že mafiáni si údaje nájdu, aj keby mali ísť na súd do zbierky listín alebo niekam inam a nájsť si adresu konateľov. Tým, že dáta zverejníte na webe v registri, sa zmení len to, že to potom nemajú v rukách len tí polomafiánski právnici a ľudia, čo v tom vedia chodiť, ale zrazu má k tomu prístup každý.

A čo riziká z používania takého citlivého registra laickou verejnosťou? Ľahko sa ukáže, že niekto má niekde majetok, že niekto je s niekým vo firme, a interpretuje sa to veľmi zjednodušene.

Predtým to bolo práveže ešte horšie. Ľudia to

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie