Denník N

Poslanci žiadajú, aby Kalavská zrušila tender na licencie na záchranky

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerka hovorí, že zákony neumožňujú, aby tender zrušila. Ak by to bolo na nej, spravila by sa nová súťaž.

Pochybný tender na licencie na záchranky je potrebné zrušiť, žiadajú poslanci z výboru pre zdravotníctvo. Súťaž chce zrušiť aj ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská, tvrdí však, že podľa zákona sa to nedá. Hľadá teraz možnosti, ako to urobiť.

„Riešila som to s našimi právnikmi a hovoria, že to je nezrušiteľné. Máme pracovnú skupinu a budem robiť všetko, aby sme tento tender, ktorý vyvoláva pochybnosti, mohli napraviť,“ povedala ministerka. Tender podľa nej zaváňa nečistými praktikami.

Poslanci teraz ministerstvo zaviazali pripraviť podklady, ako by sa dala zrušiť súťaž, ktorú sprevádzajú veľké pochybnosti. O licenciách rozhodovali ľudia s prepojeniami na firmu, ktorá získala najviac licencií.

Ministerka hovorí, že na budúci týždeň prinesie novelu, ktorá ministerstvu umožní do tendra vstúpiť. Zvýšiť chce aj transparentnosť. Súťaž robil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Jeho predseda Tomáš Haško v pondelok pre túto súťaž odstúpil zo svojej funkcie v situácii, keď už ministerka navrhovala jeho odvolanie.

„Mnohé nemocnice deklarovali, že spĺňali podmienky, aby stanice mohli prevádzkovať, mali svojich zamestnancov,“ povedal poslanec za Smer Juraj Blanár

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie