Denník N

Telefóny vymeníte a internet sa zrýchli. Kedy a za koľko ovplyvní aj štátny úrad cez aukciu, hovorí jeho bývalý šéf

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Branislav Máčaj dobre pozná pomery v biznise mobilných operátorov. V minulosti šéfoval telekomunikačnému úradu, teraz v tejto brandži naďalej pôsobí aj ako poradca.

Telekomunikačný úrad má na stole prechod na 5G sieť a spolu s ním aj páky na to, aby ovplyvnil, ktorý z operátorov bude môcť klientom v budúcnosti ponúkať superrýchly internet s najnižšími nákladmi. Všetko záleží na tom, ako štátni úradníci zmanažujú veľký tender na lukratívne 5G frekvencie.

Čo všetko sa pri takýchto rozhodnutiach môže stať, ukazuje aj Máčajov príbeh. Ako šéf telekomunikačného úradu mal zariadiť prechod na digitálne vysielanie. Zámer bol nastaviť tender tak, aby sa do vysielania dostalo čo najviac televízií. Máčaja odvolali a príbeh sa skončil inak: vysielací priestor zostal úzky. Politikom na tom záležalo. V parlamente odvolávali Máčaja vo verejnom hlasovaní, ktoré presadili zrejme pre obavy, že koalíciu zradí SNS.

Pripomienka z viac než desať rokov starej minulosti je dôležitá aj preto, že úradujúcemu šéfovi telekomunikačného úradu končí funkčné obdobie. Minister dopravy ho navrhol nahradiť aktuálnym šéfom štátnej pošty Petrom Helexom, ktorého posledné skúsenosti z telekomunikačného biznisu sú previazané s majiteľom 4-ky. Máčaja sme sa preto pýtali:

  • prečo je pri prechode na 5G v telekomunikačnom biznise nervozita,
  • kto má aké postavenie a záujmy v súboji o 5G frekvencie, ale aj
  • čo prinesie ľuďom 5G,
  • kedy pre ňu budeme meniť telefóny alebo aj
  • či môžeme v blízkej budúcnosti rátať aj s holografiou.

Čo je 5G sieť?

Ide o siete novej generácie, ktoré oproti sieťam predchádzajúcej štvrtej generácie prinášajú možnosti zásadne väčších objemov prenesených dát pri zásadne vyššej rýchlosti a kvalite.

Čo to znamená v praxi? 

Napríklad môžeme hovoriť o sťahovaní videí v ultra HD. Ak si dnes dokážete stiahnuť nejaký film

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie