Denník N

Kto jej nerozumie, mal by sa jej naozaj báť (štyri knihy o umelej inteligencii)

Ilustračné foto. Foto - Miro Pikus
Ilustračné foto. Foto – Miro Pikus

Autor je špecialista na IT 

Počítače nám za posledných pár rokov znova o poriadny kus zmúdreli a zdá sa, že ani do budúcna to nebude inak. Nástup umelej inteligencie (AI) pravdepodobne už v tomto storočí so sebou prinesie zásadné ekonomické, politické, sociálne, ale aj kultúrne zmeny.

Samozrejme, technológie a produkty na nich postavené, či už je to motorová píla, automobil, alebo jadrová energia, používame už teraz a vždy, keď prišli, v rôznej miere ovplyvnili fungovanie našej spoločnosti. Ale rozhodnutie, ako použijeme samotné múdre počítače, pre nás bude pravdepodobne jedno z tých najzásadnejších.

Netýka sa pritom len úzkej skupiny vedcov či programátorov v USA a Číne, kde prebieha väčšina výskumu o AI. Týka sa aj Slovenska, našich politikov, podnikateľov, manažérov, ale aj bežných ľudí.

Napriek tomu, že by sme problémy týkajúce sa vývoja a používania moderných digitálnych technológií, ako je AI, mali považovať za nanajvýš aktuálne, väčšina ľudí nechápe ani len princípy, ktorými sa tieto technológie riadia, či reálne obmedzenia a riziká vyplývajúce z využívania napríklad strojového učenia či neurónových sietí.

V našich budúcoročných parlamentných voľbách sa umelou inteligenciou pravdepodobne nikto nebude zaoberať. I keď kdesi v pozadí, potichu, ako už v mnohých krajinách, sa môže stať nástrojom na ich ovplyvnenie.

Prinášam vám recenziu kníh, ktoré vám môžu bližšie ozrejmiť vplyv AI na našu spoločnosť. Nie sú určené len odborníkom, prečítať ich dokáže každý, hoci nie všetky vyšli v slovenskom či českom preklade. A nemusíte si ich ani kupovať, nájdete ich napríklad aj v Karloveskej knižnici v Bratislave, v rámci jej novovzniknutej sekcie Technológie a spoločnosť.


Max Tegmark – Life 3.0 (Život 3.0)

K tejto knihe, ktorej český preklad práve vychádza, svojho času Stephen Hawking povedal: „Toto je najdôležitejšia debata našej doby a Tegmarkova inšpiratívna kniha vám pomôže zapojiť sa do nej .“

Život 3.0 pokrýva všetky tri oblasti,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Technológie

Umelá inteligencia

Ekonomika, Veda

Teraz najčítanejšie