Denník N

Prečo muži v strednom veku neznášajú Gretu Thunbergovú

Greta Thunbergová. Foto – TASR/AP
Greta Thunbergová. Foto – TASR/AP

Píše Robert Shrimsley, text publikujeme s licenciou vydavateľa Financial Times

V poslednej dobe ma trápi, prečo tak veľa mužov v strednom veku, zdá sa, nenávidí Gretu Thunbergovú. Teraz to už vďaka jej prejavu v OSN viem. Majú dosť starostí so svojimi mladistvými deťmi a ďalšie problémy nepotrebujú.

Spomeňte si na ten zúrivý, obviňujúci tón, ktorým karhala publikum: „Ako sa opovažujete? Ukradli ste moje sny a moje detstvo.“

Nedostal sa azda každý rodič do podobného konfliktu? Aj keď to často bolo iba pre to, či dcéra môže po škole prespať u Charlotty.

Dovoľte mi zdôrazniť, že Thunbergovú považujem za silu dobra, aj keď niektoré jej katastrofické vyjadrenia môžu byť kontraproduktívne. Zaslúži si ocenenie, nie osočovanie.

Zdá sa však, že vďaka svojmu mimoriadnemu úsiliu dokáže mladá environmentálna aktivistka vyvolať u niektorých ľudí, najmä medzi konzervatívnymi typmi, tie najhoršie emócie.

Niektorí z týchto ľudí začínajú prejavovať takmer patologickú nenávisť voči niekomu, kto je koniec koncov iba dieťaťom s Aspergerovým syndrómom a snaží sa zachrániť svet.

Ako sa opovažujete

Toto hromženie natoľko presahuje bežný opozičnícky inštinkt, že ho nemožno nechať bez povšimnutia. Zvlášť keď mieri na niekoho, kto je považovaný za moderného svätca.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Klimatická kríza

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie