Denník N

Odborárka z Kačky reaguje na premiéra: Vám, žiaľ, nemám za čo ďakovať

Foto - Žilina-Gallery.sk
Foto – Žilina-Gallery.sk
  • Krach obchodného reťazca Kačka sprevádza zmätok a neistota.
  • Pre konkurz príde o prácu približne 1 800 ľudí.
  • Firma im dlhuje časť augustových výplat, stravné lístky za august a aj septembrové mzdy.
  • Po 21. októbri sa už rozbieha hromadné prepúšťanie.
  • Zamestnanci môžu požiadať o dávku z garančného fondu Sociálnej poisťovne.

Zamestnanci potravinového reťazca Kačka (predtým CBA Slovakia) majú oprávnene pocit, že ich situácia nikoho nezaujíma, že v problémoch zostali sami. Na sociálnej sieti sa im napokon prihovoril sám premiér Peter Pellegrini.

„Musíme sa pokúsiť ľuďom poskytnúť maximálnu možnú pomoc, najmä v období pred vianočnými sviatkami im dať nejakú istotu, keď sa ocitli v takejto zložitej životnej situácii.“

Premiéra zaráža a ľudsky rozčuľuje správanie ich zamestnávateľa, ktorý sa nesnažil situáciu riešiť.

„Takto by sa zodpovední podnikatelia, ktorí sa dostanú do ekonomických problémov, nemali správať,“ vyčítal premiér zamestnávateľovi. Očakáva, že ohrozeným zamestnancom budú poskytnuté všetky zákonné náležitosti, ktoré im vyplývajú z ukončenia pracovného pomeru.

Predseda vlády dal pokyn štátnemu tajomníkovi ministerstva práce Branislavovi Ondrušovi, aby v spolupráci s Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny SR „venoval maximálnu pozornosť ohrozeným pracovníkom z obchodného reťazca Kačka“.

Úrady si dávajú načas, politici nepomáhajú

Predsedníčka Odborového zväzu pri CBA Simona Stieranková tvrdí, že by bolo už načase pozrieť sa aj na to, či sa konkurzu Kačky nedalo predísť alebo, naopak, či nemali štatutári už dávno podať návrh na vyhlásenie konkurzu. Dôvodom úpadku firmy je podľa riaditeľa firmy zlý počiatočný stav spoločnosti, zvyšovanie minimálnej mzdy, príplatky za sviatky, víkendy a nočnú prácu. Stieranková však za krachom spoločnosti vidí aj zlé manažérske rozhodnutia. Nezarážajú ju však len kroky zamestnávateľa, ale aj postup kompetentných úradov, ústavných činiteľov a politikov.

„Prečo ministerstvo práce nekonalo, hoci bolo o situácii v spoločnosti Potraviny Kačka informované už v auguste? Prečo

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Obchod

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie