Denník N

Danko a spol. utrpeli fiasko pri rekreačných príspevkoch

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pravidlá poskytovania príspevku na rekreáciu sa nebudú od januára 2021 meniť podľa predstáv SNS. Neprešiel ich návrh, aby na dovolenku pracovníkom prispievali všetci zamestnávatelia bez ohľadu na počet zamestnancov.

Okrem toho chceli presadiť, aby zamestnanec svoj rekreačný poukaz mohol posunúť aj svojim rodičom bez toho, aby bol on sám na tejto dovolenke.

Za novelu Zákonníka práce zahlasovalo len 70 poslancov. Pri hlasovaní sa zdržali všetci poslanci za Most-Híd okrem Andreja Hrnčiara a Petra Kresáka. Za boli aj odídenci okolo poslanca Petra Marčeka.

Podľa Bélu Bugára (Most-Híd) by návrh mohol byť katastrofou pre malé firmy. Centrum pre lepšiu reguláciu vyčíslilo, že ak by prešiel návrh SNS, rekreačné poukazy by muselo vystaviť minimálne 142-tisíc mikro- a malých podnikov, ktoré zamestnávajú menej ako 50 zamestnancov. Podniky by museli na poukazy vynaložiť minimálne 89 miliónov eur ročne.

Plus pre hotelierov, mínus pre zamestnávateľov

Zavedenie tohto príspevku od januára podľa poslanca za SNS Radovana Baláža „okamžite prinieslo očakávaný pozitívny vplyv na domáci cestovný ruch napríklad v podobe zvýšenia počtu prenocovaní v ubytovacích zariadeniach, zlepšení ich ekonomických výsledkov a rozvoji nadväzujúcich služieb“.

SaS však tvrdí, že argumenty SNS, ako sa rekreačnými poukazmi zvýši cestovný ruch na Slovensku, stoja na vode.

„Je pravdou, že oproti minulému roku pribudlo prenocovaní a okolo 16-tisíc lôžok. Ale hlavne sa nahlasovali neoficiálne ubytovacie kapacity, ktoré existovali už predtým. Naše prepočty ukazujú, že skutočný nárast cestovného ruchu je na úrovni 2 %,“ doplnil člen SaS Michal Sklienka.

Hotelieri priznávajú, že z dotovania zamestnaneckých dovoleniek profitujú a v tomto roku zaznamenávajú vyššiu návštevnosť najmä Slovákov.

Cestovný ruch rástol najviac cez prázdniny

Podľa aktuálnej správy Štatistického úradu SR sa potvrdil rast slovenského cestovného ruchu najmä počas druhej polovice prázdnin.

V našich ubytovacích zariadeniach sa rekreovalo 792-tisíc osôb, čo je oproti minulému roku viac o 17,7 %.

Štatistika v auguste zaznamenala 2,48 milióna prenocovaní pri medziročnom raste o 15,9 %. Ide o najvyššiu mesačnú návštevnosť od roku 2006. 

Domáci návštevníci tvorili 59 % hostí, čo predstavovalo vyše 466-tisíc osôb. Počet medziročne vzrástol o 23,7 %.

Zahraničných návštevníkov bolo vyše 325-tisíc, čo bolo o 10,1 % viac ako v auguste 2018.

Byrokracia a vysoké provízie

Poslanec Jozef Mihál (nezaradený) však v parlamentnej rozprave poukázal aj na problémy pri rekreačných poukazoch. Preukazovanie nároku na poukaz je naďalej veľmi administratívne náročné. Finančná správa musela k rekreačným poukazom vydať deväť strán výkladu.

„Keď sa podnikatelia sťažujú, že podnikateľské prostredie nie je stabilné, že stále pre nich pribúdajú nejaké nové povinnosti, tak hovoria o vás, o vašich návrhoch,“ oslovil poslancov SNS.

Dodal, že ak chcú zamestnancom zvýšiť čistý príjem, tak by im mali znížiť dane. Daňovo-odvodové zaťaženie by sa nemalo znižovať komplikovane cez rekreačné poukazy, z ktorých sa neplatia dane a odvody. „Je to zlý spôsob a zlá cesta.“

Zákonník práce dnes ohraničuje výšku provízie, ktorú môže žiadať vydavateľ poukazu od zamestnávateľa, na maximálne 3 %.

Mihál poukázal na to, že naďalej si spoločnosti ako vydavatelia poukazov vyberajú od hotelov a rekreačných zariadení vysoké, v niektorých prípadoch až 15-percentné provízie za to, že zamestnanec u nich môže zaplatiť za pobyt poukazom. Hotely na tieto nevýhodné podmienky často pristúpia práve preto, že im pribúdajú klienti a zvyšuje sa im obsadenosť zariadení.

Výsledkom je podľa Mihála to, že ceny za ubytovanie rastú najmä v týchto hoteloch. Efekt príspevkov na rekreáciu je podľa neho najmä ten, že zdraželi služby pre návštevníkov zariadení.

 Aké pravidlá platia pri rekreačných poukazoch

  • Príspevok na rekreáciu musia poskytovať zamestnávatelia, ak zamestnávajú viac ako 49  zamestnancov.
  • Na príspevok má nárok každý zamestnanec, ktorého pracovný pomer trvá nepretržite najmenej 24 mesiacov.
  • Výška tohto príspevku je maximálne 55 % oprávnených výdavkov, najviac však 275 eur ročne.
  • Zamestnávateľ sa môže rozhodnúť, akou formou bude tento príspevok poskytovať – či vo forme poukazov alebo hradením faktúry za rekreáciu.
  • Príspevok je možné poskytnúť len na pobyty na Slovensku.
  • Pomocou rekreačného poukazu je možné zaplatiť nocľah aspoň na dve noci, súčasťou môže byť strava a aj pobytový balík s nocľahom aspoň na dve noci, so stravou a inými rekreačnými službami.
  • Poukaz možno použiť aj na letný tábor počas školských prázdnin, ak dieťa zamestnanca navštevuje základnú školu alebo niektorý z prvých štyroch ročníkov osemročného gymnázia.

 

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie