Denník N

Čo bude s Markízou: Môže ju nakoniec získať Penta? Zmení Kellner najvplyvnejšie správy?

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Americkú mediálnu skupinu CME, ktorej súčasťou je Markíza či Nova, kupuje finančník Peter Kellner a jeho PPF, známa aj záujmami v Číne. Čo to bude znamenať pre slovenského diváka?

Kauza sa stáva kauzou, až keď sa objaví o siedmej večer vo večerných správach na Markíze. Túto vetu si ľudia zo zákulisia slovenskej politiky hovoria roky. Ani séria článkov na spravodajských weboch neohrozí kariéru politika tak, ako keď o jeho problémoch začne informovať najsledovanejšia televízia na Slovensku.

Význam Markízy svojím spôsobom dokazuje aj to, že najväčšia slovenská televízia je dnes – hoci nepriamo – dôvodom, prečo sedí vo väzbe najpozornejšie sledovaná postava slovenského zločinu Marian Kočner.

Človek obžalovaný z objednávky vraždy Jána Kuciaka nie je za mrežami za vraždu, ale za televízne zmenky, ktoré podľa prokuratúry sfalšoval spolu s exriaditeľom televízie Pavlom Ruskom. Šéf finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák za tým videl aj to, kto bol doteraz majiteľom televízie – teda Američanov zo skupiny CME.

Kočnera pred vymáhaním zmeniek varoval. „Pretože som bol presvedčený, že ide za hranu a podceňuje spôsob, akým sa bude Markíza brániť,“ povedal Haščák v rozhovore pre Aktuality.sk. „Povedal som mu, že americká administratíva je v takých prípadoch veľmi efektívna. To znamená, že americký veľvyslanec bude kontaktovať naše štátne orgány – ministerstvo spravodlivosti a podobne – a že vyvinú veľký tlak.“

Teraz Markíza svojho majiteľa mení, celú mediálnu skupinu CME kupuje spoločnosť PPF českého finančníka Petra Kellnera. Obchod prináša veľa otázok: Čo to bude znamenať pre spravodajstvo? Môže sa dostať do hry o vlastníctvo televízie opäť Penta? A ak by k tomu prišlo skôr, mohlo by to niečo znamenať pre zmenky a Kočnera?

Sídlo TV Markíza v Záhorskej Bystrici. Foto N – Vladimír Šimíček

1. Prečo Kellner kupuje Markízu a Novu

PPF podpísala dohodu o prevzatí CME cez víkend. Skupina vlastní okrem Markízy a Novy aj televízie v Bulharsku, Rumunsku a Slovinsku. Podmienkou dokončenia transakcie je získanie súhlasu akcionárov CME, Európskej komisie a národných regulačných úradov.

Schvaľovací proces potrvá niekoľko mesiacov. Hodnota transakcie sa podľa informácií agentúry ČTK odhaduje na 2,1 miliardy dolárov. Markíza dnes na Slovensku vysiela na troch kanáloch: okrem toho hlavného sú to aj stanice Doma a Dajto.

Prečo firma českého finančníka Kellnera kupuje televízie v strednej a východnej Európe? Podľa

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Médiá

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie