Denník N

Zisky čínskeho priemyslu rýchlo klesajú

Autor je ekonóm.

Podľa čínskeho štatistického úradu to spôsobila výraznejšia deflácia cien priemyselných výrobcov v kombinácii so spomaľovaním objemu tržieb v dôsledku obchodnej vojny s USA.

O čo ide: Zisky čínskych priemyselných firiem sa v septembri medziročne znížili o 5,3 %. Je to výrazne rýchlejší pokles než v predošlom mesiaci. Potvrdzuje to aj čínsky štatistický úrad, ktorý zároveň upozorňuje na rýchlejší pokles cien priemyselných výrobcov a pomalší rast tržieb.

Prečo je to dôležité: Ziskovosť priemyselných firiem je kľúčovým ukazovateľom ich schopnosti „obsluhovať“ svoj dlh, teda generovať zisky, z ktorých by mohli financovať úroky z investičných a prevádzkových úverov.

Okrem toho je to aj dôležitá výpoveď o finančnom zdraví čínskeho priemyslu a jeho schopnosti vyrovnať sa s aktuálnym spomalením hospodárskej aktivity na najpomalšie úrovne za ostatné tri desaťročia.

Ziskovosť čínskeho priemyslu je pritom pod negatívnym tlakom, s výnimkou troch mesiacov, už od záveru vlaňajšieho roka. Negatívny vývoj, ku ktorému podľa samotného čínskeho štatistického úradu prispieva aj deflácia — všeobecný pokles cien priemyselných výrobcov tak korešponduje s trvaním ostatnej eskalácie obchodnej vojny s USA.

Čo možno očakávať: Schopnosť čínskych firiem platiť úroky z úverov je signálom o možnom smerovaní kvality aktív v čínskom bankovom sektore. Riziko zhoršenej ziskovosti je však na rozdiel od Európy viac rozložené medzi financujúce banky a investorov do firemných akcií. Zhoršenie ukazovateľov rentability firiem prichádza v predvečer už ohláseného harmonogramu postupného otvorenia akcionárskej štruktúry rôznych typov inštitúcií podnikajúcich na čínskom finančnom trhu.

Okrem spomalenia priemyselnej produkcie to však potvrdzuje, že zavedenie ciel v zahraničnom obchode sa negatívne zahryzlo aj do cien priemyselnej produkcie, a obchodná vojna tak ani pre čínsku stranu nie je úplne bezbolestnou skúsenosťou.

Hoci za iných okolností sa dá krátkodobé znižovanie cien interpretovať ako pokus o agresívne zvýšenie trhového podielu, pokles cien v kombinácii so spomaľovaním rastu produkcie pôsobí skôr ako obranné opatrenie.

Ak by nepriaznivý trend tržieb pokračoval, môže viesť až k začarovanému kruhu deflačnej špirály so všetkými sprievodnými znakmi vrátane nepriaznivého dosahu na politicky citlivú zamestnanosť.

Podobnú situáciu vo vývoji ziskovosti, hoci len dočasne, zažil čínsky priemysel ostatný raz v roku 2015, keď – rovnako ako tento rok v auguste – čínska centrálna banka povolila opraty devízovému trhu a umožnila skokovité oslabenie výmenného kurzu.

Vo svetle zhoršujúcej sa ziskovosti čínskeho priemyslu tak tohtoročná augustová devalvácia čínskeho juanu môže pôsobiť skôr ako obrana pred ďalším zhoršením situácie exportérov než ako primárny protiútok vo výmene nepriateľských opatrení na devízovom trhu označovaných ako menová vojna.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie