Denník N

Podnikové dlhopisy si nakúpili aj obyčajní ľudia, Slovákov nepália, Čechov už áno

Ilustračné repro - N
Ilustračné repro – N

Viac ako tri miliardy eur už vložili slovenské domácnosti do podnikových dlhopisov. Chceli zúročiť úspory, ktoré v bankách nezarábajú nič, no masívne sa pustili do rizikového investovania. Česi už majú pre nesplácané dlhopisy v ohrození 30 miliónov eur.

Ešte pred piatimi rokmi nemali Slováci v podnikových dlhopisoch nainvestované takmer nič. No úrokové sadzby v bankách, ktoré na úsporách olizujú nulu, ich dotlačili k tomu, že sa začali obzerať po výnosnejších alternatívach.

Namiesto toho, aby sa pustili do podielových fondov, kde majú riziko aspoň nejako rozložené, sa terčom ich záujmu stali korporátne dlhopisy.

Dôvod je jednoduchý – ponuka korporátnych dlhopisov každý rok rastie a kupónové výnosy (obdoba úroku) sú atraktívne. Možno v nich zarobiť zhruba tri až sedem percent ročne. Väčšinou ich vydávajú finančné skupiny, v ktorých silu ľudia veria.

Zároveň pribúdajú desiatky malých firiem, ktoré dlhopismi pomáhajú financovať najmä developerské projekty. Nemajú históriu, výsledky, len minimum vlastného kapitálu.

Hoci sú podnikové dlhopisy oproti vkladom v banke veľmi riskantné, ľuďom môžu svojou zdanlivou jednoduchosťou pripomínať staré dobré termínované vklady. Aj pri dlhopisoch vedia raz za dohodnutý čas dostať odmenu (kupón). Až na to, že nik im negarantuje, že dostanú naspäť aj vlastné peniaze, ktoré podniku cez dlhopisy požičali.

Blízke bankovým produktom sa im môžu zdať i preto, že ich s ponukou na kúpu dlhopisov môže osloviť aj ich bankár. Alebo finančný sprostredkovateľ. Obvykle ich predávajú obchodníci s cennými papiermi, no ponuka na ľudí môže vyskočiť na webe, sociálnych sieťach.

Ako sa to stalo:

  • Podľa štatistiky Národnej banky Slovenska (NBS) do dlhopisov domácnosti za posledné dva roky umiestnili takmer miliardu eur. V lete prekročil objem prostriedkov, ktoré majú Slováci v podnikových dlhopisoch, tri miliardy eur.
  • Nič iné tak silno neupútalo investičnú pozornosť ľudí ako dlhopisy. Tak ako im rástli príjmy a finančný majetok, tak stúpala aj preferencia podnikových dlhopisov.
  • Kým podiel investícií do podielových fondov za posledných päť rokov len opatrne po desatinkách stúpal nad osem percent celého finančného majetku domácností, podiel v korporátnych dlhopisoch sa v tom čase zvýšil z 1,2 % na viac než štyri percentá.
  • Drvivú väčšinu finančného majetku majú ľudia stále na vkladoch v bankách alebo v hotovosti, a to až dve tretiny. Dohromady skoro 60 miliárd eur.

To, že sa ľudia učia presmerovať časť svojich voľných prostriedkov a investovať ich na finančnom trhu, je dobrá správa. Na finančnom trhu sa prostriedky môžu zveľadiť dlhodobo najmä pri investovaní na akciovom trhu.

Avšak problém nastáva vtedy, keď si investori neuvedomujú investičné riziko,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie