Denník N

Kellner kúpou Novy a Markízy buduje nové impérium, pripravuje sa na éru po Zemanovi

Petr Kellner. Foto – PPF
Petr Kellner. Foto – PPF

Aj keď sa v Česku cez víkend nekonali žiadne voľby, môžeme smelo tvrdiť, že v krajine sa začína nová politická éra.

Finančná skupina najbohatšieho Čecha Petra Kellnera, PPF, oznámila, že preberá spoločnosť CME, prevádzkovateľa televíznych staníc vo východnej a strednej Európe vrátane českého obra TV Nova a slovenskej Markízy.

Českí komentátori a komentátorky sa snažia odhadnúť, či ide viac o ekonomický alebo mocenský krok. Isté je v tejto chvíli jedno: najbohatšiemu Čechovi to stálo za viac než dve miliardy dolárov.

Klub padlých miliardárov

PPF uisťuje, že má jediný motív – ekonomický.

Z pražskej perspektívy sa nedá prehliadnuť, že Kellner v posledných rokoch stavil politicky veľa na jednu kartu – na prezidenta Miloša Zemana, ktorý mu svojou politikou „ekonomická diplomacia na prvom mieste“ pomáha s biznisom na východe.

Vysokú cenu ale, zdá sa, platí celé Česko – v podobe neštandardných diplomatických ústupkov autoritárskym režimom v Rusku a Číne.

Zemanova éra speje do finále a všetko nasvedčuje tomu, že nákup Novy je vyvrcholením príprav skupiny PPF na post-zemanovskú éru. Je pravdepodobné, že sledujeme, ako sa stavia nové impérium.

Kellnera nachádzajúceho sa v bode zlomu však môže znervózňovať to, že v českej spoločnosti aj politike rastie odpor k jeho miliardárskemu čaru. Tak napríklad splátková spoločnosť Home Credit, vlajková loď PPF aj v Číne, nedávno musela po kritike akademikov vycúvať zo sponzoringu Univerzity Karlovej.

Šéf PPF by sa iste nerád pripojil do klubu padlých českých miliardárov vedľa Zdeňka Bakalu, ktorý aj napriek svojmu obrovskému majetku a zákulisnému vplyvu spoločensky padol spolu s predchádzajúcou politickou garnitúrou a z obdivovaného podnikateľa sa skoro zo dňa na deň stala persona non grata.

Keď miliardár fňuká

Kto je teda Petr Kellner, jediný Čech v prvej stovke najbohatších ľudí planéty?

Okrem iného muž, ktorý si urputne pestuje imidž nedotknuteľnosti a už dlho drží mediálny pôst. Naposledy mu česká verejnosť stála za rozhovor v médiách v roku 2012, teda ešte pred nástupom Zemana na Pražský hrad.

Až tento rok Kellner vyliezol zo svojej ulity, keď sa vo výročnej správe PPF rozpísal o svojom pohľade na svet. Vyznal sa okrem iného z lásky k 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie