Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O príčinách nepokojov v Čile a o zlyhaní neoliberálneho modelu

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Príčinám nepokojov v Čile, kde v hlavnom meste vyšli do ulíc státisíce ľudí, sa venujú dve zaujímavé analýzy, ktoré sa síce zhodujú na tom, že na vine je čílsky neoliberálny model ekonomiky a spoločnosti, ale prichádzajú k tomuto záveru z rôznych uhľov pohľadu.

Profesorka londýnskej univerzity LSE Kirsten Sehnbruchová vidí zlyhanie v systéme, ktorý zaviedol diktátor Augusto Pinochet v 80. rokoch, keď dereguloval ekonomiku a sprivatizoval sociálny a penzijný systém. Spočiatku vyzeral tento čílsky model príťažlivo a mnohé krajiny ho nasledovali (čiastočne aj Slovensko), dnes je však vyčerpaný a nepokoje ukazujú, že do spoločnosti vniesol napätie a dramaticky zvýšil sociálnu nerovnosť.

Nejde len o akumuláciu bohatstva v rukách malej skupiny ľudí, ale o mnoho ďalších línií nerovnosti. Polovica obyvateľstva si zo svojich príjmov nedokáže nasporiť na dostatočnú penziu v súkromných fondoch, 30 % pracovných zmlúv sú krátkodobé kontrakty v priemere na 10 mesiacov, čo vyvoláva veľkú neistotu pracujúcich, ktorí sú často nezamestnaní a ocitajú sa len na krok od pádu do priepasti chudoby.

Mnoho ľudí je veľmi zadĺžených, čo len zvyšuje ich výdavky, pretože napríklad pri platení

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie