Denník N

Harabin ako sudca do mesiaca skončí. Jeho koniec už disciplinárne konanie neurýchli

Štefan Harabin. Foto N - Tomáš Benedikovič
Štefan Harabin. Foto N – Tomáš Benedikovič

V decembri sa zo sudcu Harabina stane volebný líder politickej strany a príde o talár. Disciplinárny návrh ministra Gála za sudcov politický aktivizmus prišiel len nedávno, potrestať ho už zrejme nestihnú.

Pravidelne sa objavuje v prieskumoch verejnej mienky ako politik. V tom aktuálnom vyšiel s Robertom Ficom ako najväčší klamár. Štefan Harabin je však stále sudcom Najvyššieho súdu a približne ešte mesiac aj bude. Nič na tom nezmenila ani skutočnosť, že naňho minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) podal pred dvomi týždňami disciplinárny návrh.

Nenavrhuje v ňom pre Harabina ten najprísnejší trest – odvolanie z funkcie sudcu, a tak mu senát nemohol pozastaviť výkon funkcie, ako sa to stalo v prípade Moniky Jankovskej či Vladimíra Sklenku, ktorí sa objavili ako aktívni „hráči“ v Kočnerovej Threeme.

Harabinovi za porušenie povinnosti sudcu hrozí trest v podobe zníženia platu o 70 percent na tri mesiace. Ministerstvo vysvetľuje, že v tomto prípade zákon neumožnil prísnejší postih. Ten presne určuje, kedy ide o závažné disciplinárne previnenie nezlučiteľné s výkonom funkcie sudcu. Na Harabinovu politickú agitáciu to „našiť“ nedokázali.

Skôr ako disciplinárny senát o Gálovom návrhu rozhodne, Harabin už sudcom s veľkou pravdepodobnosťou nebude.

Do 1. decembra totiž politické strany musia predložiť kandidátky a pre sudcov po novom platí, že dňom zápisu na kandidátku automaticky strácajú talár. Harabin oznámil, že bude volebným lídrom strany Vlasť, stále je možné, že sa dohodne aj s Kotlebovou ĽSNS.

Spúšťačom bola tlačovka k Vlasti

To, že Harabin už dávno nemal byť sudcom, hovoria mnohí znalci justície aj politici. Jeho verejné vyjadrenia pre médiá alebo v prezidentskej kampani boli slovami politika a nie sudcu, ktorý by sa mal držať zásad nestrannosti a zdržanlivosti. Napriek tomu naňho nikto za dva roky nepodal disciplinárny návrh.

V prezidentskej kampani sa nechal odfotografovať v sudcovskom talári. Ani to neprekážalo predsedníčke súdnej rady Lenke Praženkovej, sudcovskej rade Najvyššieho súdu či predsedníčke Najvyššieho súdu Daniele Švecovej natoľko, aby voči nemu konali. Nekonal ani minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

Gál sa rozhýbal po tom, čo Harabin oznámil 1. októbra vznik strany Vlasť, ktorej volebným lídrom sa stal. „Naša vlasť je ukradnutá politickou kastou,“ zdôrazňoval bývalý minister spravodlivosti za HZDS (2006 – 2009) a ako je jeho zvykom, pripomenul, že je sudcom so 40-ročnou praxou.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Oznámenie vzniku novej strany nie je jediným dôvodom, pre ktorý by mal Harabin čeliť disciplinárnemu návrhu. Podľa informácií Denníka N minister Gál okrem tlačovej besedy z 1. októbra venoval pozornosť aj jeho následným statusom či videám na Facebooku.

V návrhu sa spomína aj Harabinovo vystupovanie v relácii televízie TA3 V politike, kde diskutoval s predsedom KDH Alojzom Hlinom. Opakovane tam tvrdil, že ako sudca môže kandidovať a má počas kandidatúry len prerušený výkon funkcie.

Bolo to 13. októbra, hoci vedel, že o dva dni začne platiť novela sudcovského zákona, označovaná ako lex Harabin. Práve tá sudcov oberá v prípade kandidatúry o talár. Harabin o nej vedel, pretože už predtým na novelu viackrát reagoval.

Chce byť volebný líder, chce byť politicky aktívny

Harabin, ktorý bol ešte pred piatimi rokmi prvým mužom justície, je známy tým, že sa vyžíva v slovíčkarení. V prípade Gálovho podania by to tentoraz nemal jednoduché, vyplýva z čítania disciplinárneho návrhu, ktorý napísali na sekcii dohľadu ministerstva spravodlivosti.

Zdá sa, že jeho mediálne výstupy si riadne vypočuli a na jednom videu zachytili aj vysvetlenie, prečo Harabin „vstupuje do politiky“. Okrem toho sa v návrhu pripomína aj jeho odpoveď novinárom „idem pracovať pre stranu Vlasť“.

Na ministerstve si všimli aj to, že Harabin organizoval tlačovú besedu v riadny pracovný deň. V tomto prípade je pravdepodobné, že sudca Najvyššieho súdu na svoju obranu povie, že to bolo v čase obednej prestávky. Jeho tlačové besedy sa zvyknú začínať okolo dvanástej.

Gábor Gál. Foto N – Peter Kováč

To, že dopoludnia je Harabin sudcom, aby sa následne cez obed venoval politickej aktivite, a potom sa opäť vrátil k práci sudcu, je podľa disciplinárneho návrhu neprijateľné. Minister pripomína, že úlohou politika je venovať sa politike a úlohou sudcu je súdiť.

Harabin hovorí o politickej likvidácii

Harabinova reakcia na disciplinárny návrh prišla deň po tom, ako ho minister podal. Vo videoblogu oslovil svojich priateľov a fanúšikov. „Moje angažovanie sa v boji za navrátenie našej vlasti a môj boj proti politickej kaste, ktorá nám ukradla štát, je údajne v rozpore so zákonnou povinnosťou sudcu,“ hovorí Harabin.

Na svojej strane nevidí žiadne pochybenie a útočí na Gála. Nazýva ho pozemkovým mafiánom a daňovým kšeftárom. Pripomína, že patrí k najlepšie zarábajúcim advokátom. Harabin tiež tvrdí, že práve on ministrovi prekáža, proti „sudcom namočeným v kočneriáde“ však Gál nič nemá.

Skutočnosť je taká, že Gál súčasne s návrhom na Harabina podal návrh aj na bývalú štátnu tajomníčku za Smer Moniku Jankovskú, ktorej navrhol najprísnejší trest – zbavenie funkcie sudcu. Už viac ako týždeň má bývalá štátna tajomníčka pozastavený výkon funkcie sudkyne a na súd môže prísť len vo výnimočných prípadoch.

„Ide o účelové stíhanie strany Vlasť a Harabina,“ tvrdí napriek tomu sudca Najvyššieho súdu v reakcii na disciplinárny návrh. „Je to pokus o politickú likvidáciu,“ dodal aktívny sudca.

Gál práve minulý týždeň potvrdil, že už nebude na kandidátke Mosta-Híd do nasledujúcich volieb. A na rozdiel od Harabina, ktorý chce byť politicky aktívny, minister oznámil, že z politického života odchádza.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Štefan Harabin

Vlasť

Slovensko

Teraz najčítanejšie