Denník N

Fico zase kope do bánk, jeho čísla celkom nesedia

Foto - TASR
Foto – TASR

Smer chce znova zvýšiť bankový odvod. V budúcom roku by mal podľa predsedu strany Roberta Fica stúpnuť z 0,2 na 0,4 percenta. Štátu to má priniesť dodatočných 144 miliónov eur, ktoré chcú Smer a SNS na sociálne programy.

Podľa Fica sú zisky, ktoré banky dosahujú, „šokujúce“. Návratnosť kapitálu na úrovni 11 percent mu príde neakceptovateľne vysoká. Ziskovosť bánk prirovnal k „zarábaniu na drogách a obchode s bielym mäsom“.

Fico tvrdí, že je opodstatnené, aby štát zasiahol, preto chce v budúcom roku znova zvýšiť bankový odvod. Ten by sa mal zdvojnásobiť a namiesto 0,2 percenta z vybraných pasív by mala byť sadzba 0,4 percenta. To znamená, že očakávaný príjem by mohol byť takisto zhruba dvojnásobný v porovnaní s tohtoročným.

Šéf SNS Andrej Danko sa takisto nechal počuť, že zvýšenie bankového odvodu vôbec nie je Ficov nápad, ale jeho. Podľa Danka by mala byť sadzba dokonca 0,5 percenta.

Minister financií Ladislav Kamenický nakoniec uistil, že do vlády pôjde návrh so zdvojnásobením sadzby, čo by malo priniesť navyše 144 miliónov eur.

Avšak trvanie odvodu by sa podľa neho malo na rozdiel od toho, čo hovoril Fico, aj predĺžiť. Na ako dlho nevedno.

Podľa Fica bankový odvod nie je otázkou pre štátny rozpočet, ten vidí ako „zdravý“. Je to len odpoveď na zisk bánk a „nehoráznu poplatkovú politiku“ bánk. Kamenický však priznáva, že hlavne hľadá príjmy, lebo chce dosiahnuť deficit verejných financií do 0,49 percenta HDP.

Čo tvrdí Fico o slovenských bankách

  • Zisky bánk sa zvyšujú, tento rok očakáva vyšší zisk ako vlani, až na úrovni 700 mil. eur.
  • Šokuje ho, že nezarábajú tým, že dávajú dobré úvery, lebo „sme svedkami poklesu poskytovaných úverov“.
  • Jediný dôvod je podľa neho poplatková politika bánk – stúpajú aj o viac ako 200 percent (napríklad výpis z bežného účtu na pobočke stúpol z 3 na 10 eur).
  • Banky vyberajú poplatky a na vkladoch neplatia skoro žiadne úroky.

Čo sa v skutočnosti deje v bankách

Úrokové sadzby sú na Slovensku tak ako všade vo svete dané hlavne politikou Európskej centrálnej banky a ovplyvňuje ich konkurenčné prostredie.

Banky naozaj vyplácajú na vkladoch viac-menej nulové úroky. Európska centrálna banka nastavila po kríze nízke úrokové sadzby, ktoré sú dokonca v súčasnosti záporné.

Tých, čo majú peniaze, to neteší, no tešia sa tí, čo sa

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Ekonomika

Teraz najčítanejšie