Denník N

Komisia neverí našej vláde, namiesto pol percenta nám v roku 2020 odhaduje deficit 1,2 %

Foto - TASR
Foto – TASR

Európska komisia vo svojej jesennej prognóze predpokladá, že Slovensko bude mať v roku 2020 deficit verejných financií 1,2 %.

Vláda Petra Pellegriniho si pritom v návrhu rozpočtu, ktorého draft poslala aj na posúdenie do Bruselu, naplánovala deficit 0,49 %.

Komisia tak vláde odkazuje, že neverí jej plánom o znížení deficitu.

Komisia si tiež myslí, že v tomto roku bude mať Slovensko rozpočtový deficit 0,9 %. Podľa jej prognózy až 18 krajín EÚ bude hospodáriť lepšie ako Slovensko (z 28 krajín), pričom 15 krajín bude mať vyrovnaný alebo prebytkový rozpočet.

Pellegriniho vláda zatiaľ hovorí o nižšom deficite na úrovni 0,7 %. Vládny plán na tento rok bol vyrovnaný rozpočet.

Európska komisia v jesennej prognóze vychádza z toho, že slovenská ekonomika bude v tomto roku rásť o 2,7 % a v ďalšom roku o 2,6 %. Počíta teda s o niečo vyšším rastom slovenskej ekonomiky ako naša vláda. Podľa odhadu ministerstva financií sa rast slovenskej ekonomiky v roku 2019 spomalí na 2,4 % HDP, v ďalšom roku na 2,3 %.

Komisia v odhade deficitu na rok 2020 zohľadnila dosah vládnych opatrení, ktoré znižujú daňové zaťaženie aj vyšší minimálny dôchodok. V budúcom roku sa zníži sadzba dane z príjmov pre právnické osoby aj živnostníkov na 15 %, zároveň sa zvýši nezdaniteľná časť na daňovníka. Pod zníženú sadzbu DPH 10 % sa dostanú vybrané potraviny.

Už v najbližšom čase Brusel zverejní, čo si myslí

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie