Denník N

Bankári sú nespokojní s platmi, v UniCredite majú štrajkovú pohotovosť

Bankári v slovenskej UniCredit Bank sú už skoro mesiac v štrajkovej pohotovosti. Chcú si vybojovať vyššie mzdy, no so zamestnávateľom sa nevedia dohodnúť na tom, o koľko. Vyššiu sumu na výplatnej páske nechcú len oni, je to kľúčová téma kolektívnych vyjednávaní všetkých odborov.

Nespokojnosť bankárov ale tento rok počuť na slovenské pomery viac. Na nízke platy pracovníkov pobočiek upozorňuje Odborový zväz pracovníkov peňažníctva a poisťovníctva. Štrajkovú pohotovosť teraz nálepkami zvýraznili aj pracovníci v UniCredit bank. Všimnú si to už aj klienti, ktorí prídu do pobočky.

UniCredit Bank hovorí, že so zástupcami odborov a zamestnancami ďalej vyjednáva. „Pravidelne prehodnocujeme mzdy svojich zamestnancov a našou snahou je ponúkať konkurencieschopné odmeňovanie v tomto sektore,“ tvrdí hovorkyňa banky Zuzana Ďuďáková. Banka tvrdí, že zohľadňuje súčasnú situáciu v hospodárstve a na trhu práce.

Vyjednávania nie sú iné ako po iné roky, podľa bankárov bývajú tvrdé každý rok. Odborový zväz hovorí, že v štrajkovej pohotovosti už boli aj pracovníci Slovenskej sporiteľne.

Iné je akurát to, že tlak sa vystupňoval v čase, keď chce bankám na zisky siahnuť štát, a tak sa ich vyjednávacia pozícia zhoršila.

Vláda totiž v stredu schválila predĺženie bankového odvodu bez časového ohraničenia. V roku 2020 pravdepodobne zaplatia dvojnásobne vyšší odvod ako tohto roku. Keďže suma bankového odvodu sa odvíja od výšky upravených pasív, veľké banky platia viac, menšie menej. Pre niektoré znamená zvýšenie nákladov o desiatky miliónov eur a niektoré už aj menšie sumy teraz tlačia do strát. Aj bez toho, aby bol odvod vyšší.

Odborári sú znechutení, boja sa, že keď štát bankám okreše zisky, nezostane na vyššie platy. Tie podľa predsedu odborového zväzu Svetozára Michálka banky skôr zamrazia. Pritom ak by dostali viac ľudia, zvyšovali by spotrebu a štátu by sa to vrátilo v podobe daní. Ak poslanci schvália bankový odvod, odborári to vnímajú tak, že tým oberú o peniaze bankových zamestnancov.

Čo sa deje v bankách

Odborári, tak tí z UniCreditu, ako aj z celého odborového zväzu, sa zastávajú hlavne pracovníkov na pobočkách, ktorí podľa nich zarábajú 800 – 1000 eur v hrubom. Môžu dostať odmeny za splnenie plánu, no plány bývajú podľa odborárov z UniCreditu nastavené tak, aby

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie