Denník N

O čo sa pripravujú slovenské firmy, keď sú pozadu vo využívaní cloudu?

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory
  • V podnikovej sfére sa cloudové služby na Slovensku presadili skôr v menších firmách. Príčinou je nielen štruktúra našej ekonomiky, ale aj zlozvyky a predsudky slovenských informatikov, ktoré si priniesli z éry spravovania firemného hardvéru.
  • Vládny cloud zasa vyzerá podľa čísel veľkolepo, ale v konečnom dôsledku je to len veľká drahá serverovňa stavaná na prísnu ochranu tých najcitlivejších dát, ktorá ani náhodou neprináša výhody typické pre cloud.
  • Ak sa nenaučíme viac používať cloud alebo stavať si infraštruktúru tak efektívne ako cloudoví hráči, na inovácie, ako sú big data, internet vecí či umelá inteligencia, môžeme zabudnúť.

Autor je IT špecialista 

Éra cloudu je tu!

Keď som pred piatimi rokmi začal blogovať a prednášať o využití cloud computingu vo firmách, tento slogan o „ére cloudu“ som používal často.

Tvrdil som, že cloud je dobrý takmer na všetko a že niekedy do roku 2020 budú všetky dôležité IT služby organizácií v cloude. Obľúbené bolo vtedy prirovnávať počítačové servery k studniam, ktoré mal tiež kedysi každý, kým ich nenahradili vodovody.

Mýlil som sa. Avšak poporiadku, vysvetlím podrobne.

Najprv:

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie