Denník N

Odvolaný šéf ŽSR: Odnášam si dobrý pocit, žiadne zbohatnutie ani kšefty

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované o 10:46 Juraj Tkáč pred necelými tromi rokmi náhle zmenil kariéru. Po rokoch v bankovníctve prišiel do Železníc Slovenskej republiky, najprv ako ekonomický námestník, neskôr postúpil na post riaditeľa.

V októbri ho dal minister dopravy Árpád Érsek odvolať bez riadneho vysvetlenia. V novembri sa Tkáč objavil na programovej konferencii strany Sme rodina. Hovorí, že nie je jej členom ani nemá politické ambície, prišiel na pozvanie Štefana Holého (tieňový minister financií za Sme rodina), ktorého zaujímal Tkáčov názor na ich program.

Tkáč hovorí, že náhlej zmene nálady ministra Érseka celkom nerozumie. Hovorí, že minister bol o dianí vo firme informovaný a že aj v mimoriadne náročnom období ju nový tím manažérov zvládol nielen riadiť, ale aj strategicky usmerniť tak, aby nemala v budúcnosti ešte väčšie problémy. V rozhovore vysvetľuje aj:

  • prečo do firmy pozval analytikov z Útvaru hodnoty za peniaze,
  • čo si z toho majú ŽSR vziať,
  • kedy bude trať prerobená na 160-ku až do Košíc,
  • čo bude s bratislavskou hlavnou stanicou,
  • či jeho odchod môže súvisieť s dobiehaním tendrov ŽSR, ale aj
  • prečo potrebujú stavbári špeciálny certifikát od SBS, ak chcú najväčšie zákazky ŽSR.

Kedy ste zistili, že končíte na vašom poste?

Keď pán minister (Árpád Érsek minister dopravy) po tom, ako som sám odmietol odstúpiť, požiadal Správnu radu ŽSR o schválenie návrhu na moje odvolanie.

Na čom ste sa nezhodli?

To, čo sa udialo, je pre mňa celkom málo pochopiteľné. V kontexte financovania ŽSR, ale aj pripravovaných projektov, o ktorých bol minister pravidelne informovaný, vnímam jeho argumentáciu za málo presvedčivú.

Čo povedal vám?

Dôvod, ktorý bol na Správnej rade

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Železnice

Ekonomika

Teraz najčítanejšie