Denník N

Štát nedodržuje zákon: Súdy nestíhajú zápisy do obchodného registra

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Na bratislavskom Okresnom súde I sa opakuje situácia, ktorú poznajú podnikatelia z minulých rokov. Najväčší registrový súd na Slovensku nestíha v závere roka zapisovať údaje do obchodného registra.

Zákonná lehota na zápis spoločností alebo na zmenu údajov pre súd akoby neplatila. Podľa zákona má byť eseročka zapísaná do registra do dvoch pracovných dní od podania návrhu. Túto lehotu môže registrový súd predĺžiť o ďalších desať dní.

Magazín Index minulý týždeň upozornil, že na zápis do registra sa čaká týždne a odvtedy sa situácia nezlepšila.

„Na zápis spoločnosti do registra sa čaká aj mesiac a pol. Je to tak preto, že okrem návrhov na zápisy a zmeny sa v registri kopia aj návrhy na doplnenie konečných užívateľov výhod,“ vysvetľuje advokát Ján Marônek z advokátskej kancelárie Marônek & Partners. Situácia je podľa neho ešte horšia ako vlani.

Miroslav Kopál zo spoločnosti Firmáreň.sk, ktorá zakladá firmy na kľúč a vybavuje aj zmenu zapísaných údajov v registri, nám potvrdil, že najhoršia situácia je v Bratislave.

„Momentálne na niektoré podania čakáme aj vyše mesiaca a pol. Na iných súdoch je to lepšie, ale priemerne treba počítať s vybavovaním tri týždne na každom registrovom súde. Konečného užívateľa výhod súdy zapisujú rýchlejšie. Trvá to dva až tri týždne,“ povedal.

Ak teda požiadate o zápis firmy v novembri,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie